Proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana

03.06.2023. 11:36 / Izvor: Akta.ba
izborni zakon

Koalicija "Pod lupom" smatra da proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana i započeti od prioriteta.

Koalicija "Pod lupom" reagovala je na najavljeni proces izmjena Izbornog zakona BiH, za koji je navedeno da će na njemu raditi tri političke stranke u vlasti na državnom nivou (HDZ BiH, SDP BiH i SNSD), smatrajući neprihvatljivim da taj proces bude sveden na dogovore tri političke stranke ili, još gore, tri osobe iz tih političkih stranaka. 

U saopćenju se navodi da koalicija "Pod lupom" smatra da proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresovanih strana i započeti od prioriteta.

Najbolji način za to su, kako navode, intenzivan i inkluzivan institucionalni rad na implementaciji prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH. To se prije svega odnosi na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na diskriminaciju kroz ograničavanje kandidovanja na izborima na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

Podsjećaju da je od prve takve presude prošlo 14 godina, kao i na implementaciju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), posebno onih koje adresiraju nezakonite pritiske na birače za koga da glasaju na izborima, navodi se u saopćenju.

Takođe, ocjenjuju da je potrebno hitno implementirati prioritetne preporuke Koalicije "Pod lupom" koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, unos rezultata sa nivoa biračkih mjesta, reformu biračkih odbora i izricanje najstrožih sankcija za utvrđene nepravilnosti uz veći angažman policije i tužilaštava. Sve navedeno će doprinijeti sprečavanju dokazanih izbornih krađa i prevara za koje, još uvijek, izostaju pravovremene i adekvatne sankcije.

"Svaki glas na izborima je svetinja u demokratskim društvima, te mora biti zaštićen i odražavati stvarnu izbornu volju građana/ki oslobođenu bilo koje vrste pritisaka. Svaki dokaz da je to dovedeno u pitanje mora biti predmet najstrožih mogućih sankcija koje će biti odvraćajućeg karaktera. I svaka buduća izmjena Izbornog zakona BiH mora biti u smjeru sprečavanja izbornih krađa i prevara, jačanja demokratskih standarda i smanjenja prostora za korumpirane pojedince i političare", navodi se u saopćenju koalicije "Pod lupom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti