Uz podršku UNDP-a

Otvoreni Centri za obuku pri Fondovima za zaštitu okoliša/životne sredine FBiH i RS

06.06.2023. 07:35 / Izvor: Akta.ba
centar za obuku

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, jučer su u Sarajevu i Banjoj Luci zvanično otvoreni Centri za obuku pri Fondovima za zaštitu okoliša/životne sredine.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, jučer su u Sarajevu i Banjoj Luci zvanično otvoreni Centri za obuku pri Fondovima za zaštitu okoliša/životne sredine Federacije Bosnje i Hercegovine i Republike Srpske.

Centri su uspostavljeni uz podršku UNDP-a, koji je donirao vrijednu opremu, uključujući laptope, projektore, skenere i štampače, nabavljene kroz projekat „Inicijativa za izgradnju kapaciteta za transparentnost“ (CBIT), koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Cilj ove podrške je da se pomogne Fondovima za zaštitu okoliša/životne sredine u izgradnji kapaciteta, organizovanju obuka za institucije, kompanije i druge aktere u oblasti okoliša i energetske efikasnosti.

Govoreći na otvaranju Centra za obuku u Sarajevu, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera zahvalila se Fondovima na dosadašnjoj saradnji i istakla da je to samo jedan od primjera našeg dugogodišnjeg partnerstva u oblasti zaštite životne sredine, održivog upravljanja otpadom i energetske efikasnosti.

"Nadamo se da će ovi centri postati mjesto za susrete i razmjenu znanja. Samo zajedno možemo postići bolje rezultate, oblikovati čistiju, zdraviju i održiviju budućnost za sve", rekla je Nadera.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Esad Humo istakao je da je ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša posvećen borbi protiv zagađenja plastikom, te izjavio da zagađenje plastikom nema granica, pa je za rješavanje ovog problema neophodna saradnja širom zemlje.

Na podršci je također zahvalio pomoćnik direktora za upravljanje projektima i međunarodnu saradnju u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Zoran Lukač prilikom današnjeg otvaranja Centra za obuku u Banjoj Luci zajedno sa šefom banjalučke kancelarije UNDP-a Goranom Vukmirom.

Te aktivnosti su dio Sedmice klimatskih akcija u Bosni i Hercegovini, koju UNDP organizuje svake godine povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, s ciljem da se naglasi da klimatske promjene postaju sve hitnije te iziskuju djelovanje svih nas, saopćeno je iz UNDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti