Proširenje evropske mreže koridora

Moguća uspostava direktne avio linije Sarajevo - Prag i bolja željeznička komunikacija

09.06.2023. 08:36 / Izvor: Akta.ba
prag

Ministar Kupka podržao je inicijativu ministra Forte da se izvrši proširenje evropske mreže koridora.

Uspostava direktne avionske linije Sarajevo - Prag te željezničkog prometa bile su glavne teme odvojenih sastanaka koje je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto održao sa češkim ministrom prometa Martinom Kupkom te direktorom Željeznica Češke Michaelom Krapincem i direktorom Aerodroma Prag Jirijem Posom.

Ministar Kupka podržao je inicijativu ministra Forte da se izvrši proširenje evropske mreže koridora (TEN-T mreža) dodatnim koridorom koji bi uvezao četiri glavna grada u našem regionu na potezu od Zagreba preko Bihaća, Sarajeva i Podgorice do Tirane, a što bi omogućilo olakšan način finansiranja izgradnje tih cestovnih pravaca te značajnu podršku EU fondova.

Ministar Forto je i ovom prilikom ukazao na neophodnost uvođenja olakšica za profesionalne vozače koji nisu izuzeti iz EU direktive po kojoj u Evropskoj uniji mogu boraviti 90 dana u 180 dana, za razliku od posada brodova i aviona koje su izuzete iz ove direktive EU.

Preopterećenost cestovnog prometa i strateška opredjeljenja Evrope i izdvajanja koje te strategije prate ukazuju da je budućnost prometa u željeznicama, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti