obišli pogođena područja

Imamović: Štete od poplava u Goraždu će biti sanirane

09.06.2023. 10:36 / Izvor: Fena
poplave

Na sastanku gradskog i kantonalnog štaba civilne zaštite u Goraždu nadležna komisija prezentirala je posljedice šteta nastalih prilikom nedavnih obilnih padavina na nekoliko lokacija u različitim dijelovima grada.

Na sastanku gradskog i kantonalnog štaba civilne zaštite u Goraždu nadležna komisija prezentirala je posljedice šteta nastalih prilikom nedavnih obilnih padavina na nekoliko lokacija u različitim dijelovima grada.

Po riječima gradonačelnika Ernesta Imamovića, šteta će biti nadoknađena kada je u pitanju privatna imovina, a planirana je i rekonstrukcija oštećenih ulica. Naglasio je da će pomoć biti zatražena i od civilne zaštite Kantona Sarajevo i Federalne uprave civilne zaštite.

"Gradski i kantonalni štab civilne zaštite u narednih nekoliko dana održat će sastanak s civilnom zaštitom Kantona Sarajevo i Federalnom upravom civilne zaštite na kojem će predočiti štete prouzrokovane obilnim padavinama na privatnoj imovini, ali i javnim dobrima. Najviše štete pričinilo je klizište u neposrednoj blizini Mosta žrtava genocida u Srebrenici te u naselju Grabovik, gdje se mora hitno regovati", kazao je Imamović.  

Dodao je da su predstavnici nadležnih gradskih službi obišli pogođena područja.

"Evidentirane su porodice i naselja koji su pogođeni klizištima. Trenutna raspoloživa sredstva ćemo staviti na raspolaganje za sanaciju, a već smo kontaktirali firmu iz Sarajeva koja će detaljno uraditi elaborat sanacije za postavljanje potpornih zidova. Sredstva će biti izdvojena za saniranje štete, ali i i za ugradnju dodanih slivnika pri čemu očekujemo pomoć iz od BPK i Kantona Sarajevo. Postavljanjem novih rešetki za odvodnju riješit će se mnogo stvari, kao i čišćenjem i sanacijom i u javnom i privatnom dijelu. Struka će dati konačan odgovor jer zaista hitno moramo reagovati i planirati sredstva u rebalansu", kazao je Imamović.

O šteti na ulazu u Goražde obaviješteni su i nadležni iz Cesta FBiH jer je riječ o magistralnom putu i lokalitetu kružnog toka koji će se graditi u oktobru te se očekuje da će u privremenu sanaciju tog dijela grada biti uključeni i oni – naglasili su iz gradske uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti