Povodom aktualne situacije

Nikšić i Lakić u posjeti "Zraku", u toku sastanak s predstavnicima uprave i sindikata

13.06.2023. 11:35 / Izvor: Fena
nikšić u zraku

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u posjeti su privrednom društvu "Zrak" d.d. Sarajevo.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u posjeti su privrednom društvu "Zrak“ d.d. Sarajevo, povodom aktualne situacije u tom preduzeću.

U toku je sastanak premijera Nikšića i ministra Lakića s predstavnicima tog privrednog društva i sindikata.

Vlada Federacije BiH je na nedavnoj sjednici prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Sindikata metalaca Federacije BiH za hitno uključivanje Vlade po izjavljenoj žalbi na rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. aprila 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom privrednog društva ''Zrak'' d.d. Sarajevo.

Vlada je podržala aktivnosti zakonskog zastupnika tog društva povodom podnesene žalbe na spomeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu od 14. travnja 2023. godine o otvaranju stečajnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za poništenje rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom "Zraka“.

Kako je, između ostalog, obrazloženo u informaciji resornog ministarstva, u postupku finansijske konsolidacije nad ovim privrednim društvom, Vlada je osigurala sedam miliona KM za njegovu dokapitalizaciju, a s namjerom da se zaključi sporazum s radnicima o izmirivanju obaveza i dio sredstava usmjeri za troškove proizvodnje.

Imajući u vidu navedeno, Vlada Federacije BiH ima interes za poništenje spomenutog rješenja i otvaranje predstečajnog postupka kako bi se uredio pravni položaj društva i njegov odnos prema povjeriocima s ciljem nastavka procesa proizvodnje naveli su ranije iz Federalne vlade

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti