VAŽNA ODLUKA

Košarac sa predstavnicima komorskog sistema: Podrška inicijativi o zabrani izvoza oblovine

13.06.2023. 13:11 / Izvor: Akta.ba
košarac

Sagovornici su podržali zaključak sa nedavno održane zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH o potrebi da institucije na nivou BiH donesu odluku o zabrani izvoza oblovine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Zdravkom Marinkovićem i predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem o aktuelnim temama u privrednom sektoru.

Sagovornici su podržali zaključak sa nedavno održane zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH o potrebi da institucije na nivou BiH donesu odluku o zabrani izvoza oblovine.

Košarac je naglasio da je ova odluka važna sa aspekta zaštite i razvoja domaće proizvodnje, kao i da će Ministarstvo  vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pratiti inicijative koje dolaze od entitetskih vlada, te ih upućivati Vijeću ministara BiH na usvajanje.

"Zabrana izvoza oblovine jedna je od značajnijih odluka koju je Vijeće ministara BiH usvajalo na zahtjev nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH. Spremni smo da i dalje podržavamo tu inicijativu, jer je riječ o zaštitnoj mjeri koja je dala pozitivne efekte za domaći privredni sektor, budući da sirovina ostaje dostupna našim privrednicima", istakao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da godišnja odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, koju Vijeće ministara BiH usvaja na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavlja značajnu mjeru podrške domaćem privrednom sektoru, s naglaskom na prerađivačku industriju.

"S tim u vezi, usaglasili smo da je neophodno da se septembar definiše kao krajnji rok za usvajanje odluke Vijeća ministara BiH o suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz repromaterijala. Tu odluku kreira Ministarstvo na čijem sam čelu u partnerstvu sa komorskim sistemom u BiH. Riječ je o vidljivoj interventnoj mjeri koju usvajaju institucije na nivou BiH u funkciji razvoja privrede Republike Srpske i Federacije BiH", naveo je Košarac.  

Tema današnjeg sastanka bila je i organizacija sajmova i sajamskih manifestacija u zemlji i inostranstvu, s ciljem promocije proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH.

"Naše opredjeljenje je da, u saradnji sa komorskim sistemom, kroz izdvajanje finansijskih sredstava damo doprinos naporima kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da podržimo adkevatne politike entitetskih institucija kada je u pitanju predstavljanje i promocija domaćih proizvoda u zemlji i inostranstvu", poručio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti