Dobili više nego druga preduzeća

Iako nije ispunio osnovni kriterij, Aluminij dobio 907.095 KM za uvezivanje staža radnika

14.06.2023. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Aluminij

Preduzeće nije ispunjavalo osnovni kriterij za učešće i izbor korisnika sredstava.

Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dodijelilo je preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar subvenciju za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, iako ovo preduzeće nije ispunjavalo osnovni kriterij za učešće i izbor korisnika sredstava.

Ovo je jedan od razloga zbog kojeg je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dobilo mišljenje s rezervom Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar odobrena su sredstva u iznosu od 907.096 KM po Programu utroška sredstava – Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2022. Godinu.

"Programom je propisano da je korisnik pomoći privatno preduzeće, koje nije u većinskom vlasništvu FBiH ili bilo kojeg nivoa vlasti u FBiH. Međutim, ovo preduzeće nije privatno, jer ima mješovitu strukturu kapitala sa vlasničkim udjelima: Vlada FBiH 44%, Vlada Republike Hrvatske 12% i pojedinačni dioničari 44% – kapital u privatnom vlasništvu (tačka 7.1.3.2 Izvještaja)”, naglasili su revizori.

Vlada FBiH je 17. 11. 2022. donijela Odluku o izboru korisnika Subvencija privatnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, kojom su sredstva odobrena u ukupnom iznosu od 991.293 KM za penzionisanje 85 radnika koji su stekli uslove, a nije im uplaćen radni staž. Jedna od tih firmi bio je i Almunij.

Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava Subvencije privatnim preduzećima za uvezivanje radnog staža donijela je Vlada FBiH 20. 12. 2022. godine.

"Odlukom je uvećan iznos sredstava koji će se dodijeliti po Programu na 1.900.000 KM. Osim toga, Odlukom o izmjeni Odluke izbrisana je odredba kojom je utvrđeno da privatna preduzeća po ovom Programu mogu ostvariti pravo na dodjelu samo po jednom podnesenom zahtjevu, kao i da javni poziv poobjavljivanju ostaje otvoren pet dana (prethodno bilo utvrđeno 30 dana)", pojašnjeno je u izvještaju.

Odlukom o izboru korisnika preostalog djela sredstava za subvencije privatnim preduzećima zauvezivanje radnog staža od 29. 12. 2022. godine (po ponovljenom Javnom pozivu) odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 602.814 KM za penzionisanje 49 radnika koji su stekli uslove, a nije imuplaćen radni staž („Aluminij“ d.d. Mostar 570.631 KM za penzionisanje 38 radnika i "Krivaja mobel“d.o.o. Zavidovići 33.183 KM za 11 radnika).

"Odobrena sredstva po oba javna poziva su doznačena na račun FZ PIO 1. 2. 2023. godine”, piše u izvještaju.

Programom utroška sredstava utvrđeno je da je korisnik pomoći privatno preduzeće i da se pod pojmom privatnih preduzeća podrazumijevaju ona koja nisu u većinskom vlasništvu Federacije BiH ili bilo kojeg nivoa vlasti FBiH.

"Preduzeće Aluminij d.d. Mostar nije u većinskom vlasništvu FBiH, a nije ni većinsko privatno vlasništvo. Stoga smatramo da nije ispunilo kriterije za dodjelu sredstava u iznosu od 907.095 KM, što je konstatovano i u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2021. godinu (u 2021. odobrena sredstva uiznosu od 378.174 KM)", istakli su.

Programom utroška sredstava utvrđeno je da su sredstva za uvezivanje radnog staža zaposlenima osigurana Budžetom FBiH s ciljem penzionisanja radnika kroz isplatu dijela neizmirenih obaveza preduzeća po osnovu doprinosa za PIO, a rezultat realizacije Programa je rješavanje socijalnog statusa radnika kroz penzionisanje.

"S obzirom na to da je cilj Programa rješavanje socijalnog statusa radnika penzionisanjem, te da su za ove namjene osigurana sredstva u Budžetu FBiH, smatramo da sa aspekta efikasnog i racionalnog upravljanja javnim novcem nije primjereno ni opravdano odobravati sredstva za uvezivanje radnog staža po osnovu neizmirenih doprinosa za PIO koji su obračunati na bruto plaće veće od zakonom utvrđenih minimalnih bruto plaća u FBiH. Na ovaj način se nagrađuju, umjesto da se sankcionišu, preduzeća koja ne poštuju važeće zakonske propise i isplaćuju neto plaće bez doprinosa, te im se iz javnih sredstava doznačavaju sredstva za isplatu doprinosa, za plaće koje su znatno iznad minimalnih Zakonom utvrđenih", naglasili su.

aluminij

Aluminij dobio više nego druga preduzeća

Sredstva u iznosu od 907.095 KM po Programu utroška sredstava Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu odobrena su preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar, iako ovo preduzeće nije ispunjavalo osnovni kriterij za učešće i izbor korisnika sredstava.

"Skrećemo pažnju da je preduzeću „Aluminij“ d.d. Mostar odobren prosječan mjesečni iznos sredstava po jednom radniku 679 KM za izmirivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok je drugim preduzećima po istom osnovu odobreno od 6 do 10 puta manje sredstava", istakli su.

Novac za preduzeća koja nisu sačuvala broj radnika

Drugi razlog za mišljenje sa rezervom je nenamjenski utrošak za preduzeća koja su umjesto da sačuvaju broj radnika zapravo smanjili broj uposlenika.

"Komisija za dodatnu kontrolu utroška sredstava finansijske pomoći izvozno orijentisanim privrednim društvima u uslovima pandemije COVID-19 nije utvrdila nenamjenski utrošak za najmanje 1.490.736 KM kod preduzeća koja su smanjila broj radnika na 31. 12. 2020. godine u odnosu na 30. 9. 2020. godine u skladu s članom 38. Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID19. Smanjenje broja zaposlenih imalo je za posljedicu da nije ispunjen opći cilj – očuvanje radnih mjesta, u skladu s članom 3. Uredbe (tačka 7.1.3.4 Izvještaja", naveli su.

Federalno ministarstvo energije i rudarstva pojedinim preduzećima je dodijelila veći novac za uvezivanje staža nego što je bilo predviđeno.

"Preduzećima „IP Krivaja“ d.o.o. Zavidovići u stečaju, „BNT – Tvornica mašina i hidraulike“ d.d. Novi Travnik i „Zrak“ d.d. Sarajevo dodijeljena su sredstva po više podnesenih zahtjeva i iznad ukupno dozvoljenog iznosa za 708.357 KM, iako je Programom utroška sredstava – Subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža za 2022. godinu, utvrđeno da preduzeća mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava samo po jednom podnesenom zahtjevu i u maksimalnom iznosu od 300.000 KM po jednom preduzeću (tačka 7.1.3.1 Izvještaja)", piše u izvještaju.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti