"ne znači ništa u ovom momentu"

Prevoznici o inicijativi da se produži boravak vozača iz BiH u EU: Odluka kasni 10 godina

16.06.2023. 08:08 / Izvor: Nezavisne novine
VOZAČI

Spoljnotrgovinska komora BiH je zajedno sa privrednim komorama susjednih zemalja uputila inicijativu da se eliminiše ili barem produži boravak profesionalnih vozača u Šengen zoni.

Spoljnotrgovinska komora BiH je zajedno sa privrednim komorama susjednih zemalja uputila inicijativu da se eliminiše ili barem produži boravak profesionalnih vozača u Šengen zoni.

Sa druge strane, prevoznici smatraju da ova inicijativa kasni 10 godina, te da je veći problem to što Njemačka od 1. avgusta otvara granice za 30.000 profesionalnih vozača.

U inicijativi se navodi da je ovo jedno od prioritetnih pitanja, jer trenutno ograničenje boravka vozača od 90 dana u bilo kojem periodu unutar 180 dana na teritoriji Evropske unije omogućava im da svoj posao obavljaju svega šest mjeseci tokom godine.

"U inicijativi se predlaže da se ograničenje boravka profesionalnih vozača od 90 dana produži ili ukine, što će bitno povećati efikasnost transporta robe i putnika u Evropi i imati pozitivan uticaj na razvoj ekonomije i turizma. KIF ZB je zajednička inicijativa privrednih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, koja zastupa interese više od 350.000 kompanija iz regiona, a njegove aktivnosti u BiH provodi Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine", stoji u inicijativi.

Ipak, prevoznici smatraju da inicijativa neće donijeti ništa dobro za domaće kompanije, jer kasni 10 godina, te da je o tome trebalo ranije razmišljati i da sada neće imati nikakvog efekta.

"Njemačka od 1. avgusta otvara svoje granice za 30.000 profesionalnih vozača koji će sa vozačkom dozvolom BiH moći bez problema dobiti njemačku vozačku dozvolu i nastaviti da rade u zemljama Evropske unije. Ovo produženje nam neće ništa značiti jer će nesmetano moći da idu profesionalni vozači, a već ih je otišlo 6.000 iz BiH", rekao je za "Nezavisne novine" Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Prema njegovim riječima, naša vozačka dozvola nije prihvaćena u 17 zemalja, dok je njemačka prihvaćena u svim zemljama.

"Ova inicijativa je zakasnila 10 godina. Ne znači nam ništa u ovom momentu da se ona ostvari. Gdje su bili 10 godina i šta su radili to vrijeme? Mislim da je bilo pametnije da su napravili sastanak sa nadležnim institucijama BiH i eventualno nekih zemalja u okruženju i da su pokušali da vide šta se može uraditi da se poboljšaju uslovi rada profesionalnih vozača u BiH, da im se da veća plata, da se smanje fiskalni i parafiskalni nameti, da se ukinu jednim dijelom akcize, te da se vrati povrat PDV-a kao što je to u inostranstvu, da se smanje registracije, putarine i još mnogo nekih stvari koje su se mogle učiniti da se poboljšta status profesionalnih vozača kako bismo mi prevoznici imali prostora da povećamo platu i da ih zadržimo ovdje. Oni dosta kasne sa ovom inicijativom i mislim da ona ništa neće postići kako bi se vozači zadržali", zaključio je Grbić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti