ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Projekt ENHANCE stvorio nova radna mjesta i ojačao konkurentnost firmi iz BiH i Srbije

17.06.2023. 10:19 / Izvor: Akta.ba
ENHANCE

U protekle dvije godine kroz EHNANCE projekt prošle su brojne kompanije, ali i nezaposleni.

Tokom prethodne dvije godine, lider projekta Privredna/Gospodarska komora FBiH zajedno sa partnerima Privrednom komorom Srbije – Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Centrom ENERGIS nastojao je da kroz prezentacije, obuke, radionice i savjetodavne usluge pomogne privrednim subjektima iz metalskog, drvnog i prehrambenog sektora, a rezultati projekta predstavljeni su na jučer održanoj konferenciji u Sarajevu.

"U protekle dvije godine kroz EHNANCE projekt prošle su brojne kompanije, ali i nezaposleni. Provedene su edukacije, radionice, B2B susreti, posjete kompanijama… U fokusu projekta bili su metalska, drvna i prehrambena industrija za koje smo uvidjeli da su to sektori koji imaju najviše potencijala za rast i razvoj. Projekt je bio fokusiran na unapređenje konkurentnosti kompanija, ali i povećanje zapošljavanja u smislu davanja kompetencija nezaposlenim licima kako bi bila osposobljenija za tržište rada", navodi Almin Mališević, direktor Projekta iz PKFBiH.

Prema njegovim riječima, uz sve ovo, učesnici u projektu su obilazili i kompanije kako bi se na licu mjesta uvjerili šta i kako se radi, a nezaposleni su prošli i određene obuke poput obuke za tehničare metalske struke.

"Iza nas su 24 mjeseca predanog rada koji je rezultirao pozitivnim reakcijama svih učesnika, ali i finansijere, te se nadamo da ćemo projekt nastaviti nadograđivati kroz neke nove javne pozive", poručio je Mališević.

Rezultatima je zadovoljan i potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić, koji je istakao da se upravo kroz ovakve projekte pronalaze ideje i pravci u kojima privreda regiona treba da se razvija, dok je Atif Hodžić iz kompanije Harbi, jedne od učesnica u programu, naglasio da su uz dobru koordinaciju projekti prekogranične saradnje i više nego neophodni.

Projekat “Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE”, se implementira u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) – navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti