POČINJE JAVNA RASPRAVA

Bosnaplod zakupljuje zemljište za podizanje voćnjaka specijalnom pogodbom

19.06.2023. 15:42 / Izvor: Akta.ba
bosnaplod

Kompanija Bosnaplod d. o. o. Brčko planira putem specijalne pogodbe s administracijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zakupi zemljište u svrhu poljoprivredne proizvodnje.

Kompanija Bosnaplod d. o. o. Brčko planira putem specijalne pogodbe s administracijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zakupi zemljište u svrhu poljoprivredne proizvodnje. 

Tim povodom je Vlada odredila provođenje javne rasprave o specijalnoj pogodbi putem koje Brčko distrikt Bosne i Hercegovine daje u zakup preduzeću "Bosnaplod" d. o. o. Brčko distrikt BiH, a koja se odnosi isključivo na proizvodnju u voćarstvu, za potrebe preduzeća.

Ukupna površina zemljišta koje se daje u zakup iznosi 76,3059 ha, i ukupna godišnja zakupnina iznosi 5.601,47 KM.

Javna rasprava o specijalnoj pogodbi otvorena je danas i trajat će deset dana.

"Sva raspoloživa dokumentacija se nalazi u Uredu za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine te će zainteresovanim licima biti omogućen uvid u istu, radnim danom, u periodu od 19. 6. 2023. do 29. 6. 2023. godine", navodi se.

Iz Vlade pozivaju sva zainteresovana lica da učestvuju u javnoj raspravi te da svoje primjedbe, prijedloge, sugestije, komentare i mišljenja o specijalnoj pogodbi istaknu u roku i na način određen članovima 12. i 13. ove odluke.

Podsjetimo, Fabriku za preradu voća i povrća Bosnaplod, koja je bila u stečaju, kupio je Fond Zeraa Agriculture Investment iz Dubajia za šest miliona maraka. 

Njihovi Kulin sokovi i džemovi postali prepoznatljiv brend na tržištu, a većinu prihoda oBosnaplod ostvaruje putem izvoza smrznutog voća te tople prerade ili sušenja voća.

Ipak, prošle godine je ostvaren značajan pad prihoda, odnosno pad sa 14,9 miliona KM na 9,2 miliona KM. Kompanija proteklih sedam godina posluje sa gubicima, javlja Akta.ba. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti