Rakete spasile sezonu

Ovogodišnja protivgradna sezona najzahtjevnija u proteklih 20 godina

20.06.2023. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine
Protivgrad

Foto: Nezavisne novine

Protivgradna zaštita do sada je imala 26 dana dejstava u kojima je ispaljena 941 protivgradna raketa zbog vremenskih neprilika.

Protivgradna zaštita do sada je imala 26 dana dejstava u kojima je ispaljena 941 protivgradna raketa zbog vremenskih neprilika i, kako navode iz Protivgradne preventive Republike Srpske, prva dva mjeseca u ovogodišnjoj sezoni su najzahtjevnija u proteklih 20 godina.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive Republike Srpske, ova sezona je veoma specifična i teška, jer je prosjek za navedenih 20 godina 22 dana sa dejstvima u cijeloj sezoni.

Prema njegovim riječima, u sistemu se nalaze 42 lokalne uprave i to 36 iz Republike Srpske, pet iz FBiH i Brčko distrikt, sa više od 1.500.000 hektara branjenog područja.

"Na navedenom području je raspoređeno 169 klasičnih protivgradnih stanica sa strijelcima, 131 automatska protivgradna stanica i 35 prizemnih generatora srebro-jodida. U sezonu se ušlo sa 2.573 protivgradne rakete iz prošlogodišnje sezone, a do sada je od dobavljača isporučeno 1.000 novih raketa i očekujemo još 320, što bi trebalo zadovoljiti potrebe u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni", rekao je Dejanović za "Nezavisne novine".

Kako navodi, ovogodišnja sezona počela je 15. aprila i traje do  15. oktobra.

"Prošle godine smo takođe imali vanredno nestabilnu sezonu sa 40 dana dejstava i utrošenih 1.593 raketa. Ipak prošle godine do 15. juna smo imali 16 dana sa dejstvima i 687 utrošenih raketa, dakle 10 dana manje sa dejstvima i 254 manje utrošene rakete", rekao je Dejanović.

Kako ističe, najveći broj nestabilnosti u ovogodišnjoj sezoni pogodio je centralni dio sjevernog dijela Republike Srpske, uz rijeku Bosnu i oko nje, na kome je utrošeno 50 odsto raketa ispaljenih u ovogodišnjoj sezoni.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je za "Nezavisne novine" da je protivgradna zaštita u ova dva mjeseca spasila voćarsku proizvodnju.

"Da nije bilo protivgradne zaštite, šteta bi bila nemjerljiva, odnosno proizvodnja bi bila uništena", rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, da nema protivgradne preventive, ne bi bilo ni voćarske, ali ni bilo koje druge poljoprivredne proizvodnje, jer proizvođači nisu u stanju da se sami zaštite od gradonosnih oblaka koji dođu za nekoliko minuta i naprave haos.

Kako je rekao, šteta koju napravi grad traje po nekoliko godina, te su ovogodišnje ispaljene rakete i te kako spasile sezonu.

"Voće je već na neki način ugroženo zbog raznih faktora koji su uticali na to, a s obzirom na vremenske uslove koje imamo, odnosno vremenske nepogode, ostaje nam da vidimo šta nas čeka u naredna dva mjeseca", rekao je Dojčinović.

Kako je dodao, naredna dva mjeseca su veoma kritična, jer voće, ali i povrće, sada ima sve što je potrebno za dalji rast.

"Potrebno je da se ovakve aktivnosti protivgradne zaštite nastave u narednom periodu da bi sezona ostala uspješna", rekao je Dojčinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti