NIJEDNA KONKRETNA INICIJATIVA

PKFBiH - Nema spremnosti ministra Momirovića da riješe pitanja u interesu privrednika

22.06.2023. 15:20 / Izvor: Akta.ba
pkfbih

Privredna komora FBiH (PK FBiH) saopćila je da na sastanku od ministra unutrašnje i vanjske trgovine Republike Srbije Tomislava Momirovića niti na jedno od postavljenih pitanja nisu dobili adekvatan odgovor

Privredna komora FBiH (PK FBiH) saopćila je da na sastanku od ministra unutrašnje i vanjske trgovine Republike Srbije Tomislava Momirovića niti na jedno od postavljenih pitanja nisu dobili adekvatan odgovor, niti otvorenu spremnost da se riješe pitanja u interesu privrednika.

"Privredna komora FBiH se odazvala pozivu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca na sastanak o privrednoj saradnji i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene sa Republikom Srbijom, koji je održan 21. juna u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Sarajevu. Potpredsjednik PK FBiH Mirsad Jašarspahić je na temelju upita privrednih subjekata postavio pitanja ministru Momiroviću o konkretnim barijerama koje Republika Srbija trenutno čini i time sprečava dalje unapređenje zajedničkog regionalnog tržišta", navode iz PKFBiH.

Jašarspahić je insistirao na iskorištenju i aktiviranju svih alata koje nude do sada potpisani sporazumi, kao što je CEFTA i usvojeni potpisani akcioni plan Zajedničko regionalno tržište 2021-2014, te napomenuo da se eventualni efekti koje najavljuju zagovornici “otvorenog Balkana” nalaze u obavezama koje proizilaze iz već postojećih sporazuma, a ne provode se.

Naglasio je da Memorandum o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, potpisan 2014 godine, do danas nije izrodio niti jednu konkretnu inicijativu.

Kada je riječ o barijarama, Jašarspahić je pitao ministra Momirovića kako to da proizvođači odbojnih zaštitnih ograda za puteve ne mogu plasirati svoje proizvode na tržište Srbije bez obzira što posjeduju sve standarde i ispunjavaju tehničke propise. Drugi primjer je iz drvne industrije gdje se prilikom prelaska granice naplaćuje dodatni fitosanitarni pregled za europalete koje već imaju žig termičke obrade ISPM 15 i kao takve bez problema idu na teritorij EU.

Jašarspahić je također upitao srbijanskog ministra da li je ikada na sjednicama Vlade Srbije bilo govora o plaćanju naknada za dosadašnje korištenje hidropotencijala rijeke Drine za postojeće hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta.

"Ni na jedno od postavljenih pitanja nismo dobili adekvatan odgovor niti otvorenu spremnost da se to riješi. Jasno je da je sastanak koji je sazvan kao sastanak o privrednoj saradnji i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene sa Republikom Srbijom, u stvari zamišljen kao politička predstava i osmišljen u političkom Beogradu, a ne u poslovnoj zajednici. Dakle Privredna komora FBiH insistira na realizaciji i provođjenu CEFFTA sporazuma i CRM 21-24 tačka", saopćeno je iz PKFBiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti