Međunarodni dan zvizdača

Korajlić: TIBiH pokušava da ponovo nametne temu zaštite prijavilaca korupcije u BiH

23.06.2023. 13:13 / Izvor: Fena
korupcija

Transparency Interntional u Bosni i Hercegovini, povodom 23. juna, Međunarodnog dana zviždača, danas je u Sarajevu organizirao okrugli sto “Prkos korupciji uprkos odmazdi: Kako do bolje zaštite zviždača u Bosni Hercegovini”.

Transparency Interntional u Bosni i Hercegovini, povodom 23. juna, Međunarodnog dana zviždača, danas je u Sarajevu organizirao okrugli sto “Prkos korupciji uprkos odmazdi: Kako do bolje zaštite zviždača u Bosni Hercegovini”.

Fokus okruglog stola bli su problemi prouzrokovani odsustvom zakona u Federaciji BiH, imajući u vidu da je to jedini nivo u BiH  koji do sada nije zakonski zaštitio prijavitelje korupcije.

Izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić kazala je da organizacijom okruglog stola ova nevladina organizacija pokušava da ponovo nametne temu zaštite prijavilaca korupcje u BiH.

"Još uvijek imamo situaciju u kojoj svi nivoi vlasti nisu usvojili adekvatne zakone koji bi pružili osnove za zaštitu prijavilaca korupcije, a i to da na nivoima gdje imamo usvojene zakone jednostavno ta zaštita je potpuno neefikasna i ne pruža nikavu motivaciju potencijlnim prijaviteljima   korupcije. Posebno je problematično pitanje FBiH, koja  nikada nije usvojila zakon o zaštiti prijavilca korupcije, iako je on stajo u parlamentarnoj proceduri 2018. godine", kazala je Korajlić. 

Navela je da na nivou BiH ima zakon koji pruža zaštitu samo zaposlenim u institucijama BiH, te da je jako mali broj osoba koja su uopšte dobile status zaštitećenog prijavioca.

"Ono što je problem je to što osobe koje imaju taj status i dalje trpe disciplinske progone od samih institucija kojima su prijavili  korupciju, čak su i dobili otkaze u pojedim slučajevima, a da nadležne institucije, koje bi im trebale  osigurati zaštitu, jednostavno ne koriste nadležnosti koje su im na raslopaganju. Poseban je problem što pravosuđe ne postupa adekvatno po prijavama koje dolaze od zviždača", kazala je Korajlić.

Navela je da u Republici Srpskoj postoji zakon još od 2017. godine, ali da su imali   samo tri slučaja u kojima su prijavioci  korupcije potržaili sudsku zaštitu.

"Sada možemo reći da jedino Brčko distrikt ima adekvatan zakon i primjenu koja pokazuje da su u prethodnom periodu četri osobe potržaile zaštitu i dobilr status zaštićenih prijavilaca korupcije", kazala je Korajlić.

Smatra da zbog neharmonizovanog zakonskog okvira postupanje institucija stvara ogromnu nasigurnost i šalje poruku da se više isplati ćutati, nego se upuštati u borbu u kojoj će prijavioci trpiti katastorfalne posljedice, sa jedne strane, a sa druge nemati uvjerenje da će institucije postupiti po prijavi.

Okrugli sto okupio je predstavnike relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, kao i predstavnike međunarodnih institucija, organizacija civilnog društva i medija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti