Organizator NLB Banka

Prva ESG NLB konferencija održana u Tuzli: Prilika da ostavimo bolji trag za budućnost

24.06.2023. 11:05 / Izvor: Akta.ba
NLB

Prva ESG konferencija pod sloganom "Ostavljamo bolje tragove" okupila je jučer u Tuzli klijente, partnere i prijatelje NLB Banke.

Prva ESG konferencija pod sloganom "Ostavljamo bolje tragove" okupila je jučer  u Tuzli klijente, partnere i prijatelje NLB Banke koji su, promovišući postulate održive budućnosti, poslali poruku da ulaganje u zelene inicijative nema alternativu.

Veliko okupljanje održano je u kompleksu slanih jezera Panonika, a upriličena je na 20. godišnjicu ovog jedinstvenog turističkog lokaliteta. Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, na otvaranju konferencije poručila je da ovaj grad ima posebno mjesto za NLB Banku, a da NLB Grupa, čiji su dio, održivost nosi u srcu svog poslovanja jer je pred svima nama velika prilika da ostavimo svoj trag i osiguramo bolji kvalitet života budućim generacijama.

"NLB se 2022. godine službeno pridružila Net-Zero Banking Alliance (NZBA), savezu banaka širom svijeta predvođenom od UN-a, posvećenom usklađivanju svojih kreditnih i investicijskih portfelja s neto nultim emisijama do 2050. godine ili prije, kako je postavljeno najambicioznijim ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma. Povrh toga, dobili smo prvu ocjenu održivosti 2022. Sve to ne ostavlja sumnju u očima investitora i javnosti u našu posvećenost održivim praksama", istakla je Žigić i najavila da će podrška ovakvim inicijativama biti nastavljena i u budućnosti.

Jedno od preduzeća koje je uz podršku NLB Banke u proteklih 20 godina doživjelo procvat je i Panonika, danas samoodrživi poslovni subjekat. Prvi čovjek oaze slanog okusa Majid Porobić predstavio je inovativni projekat korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu, odnosno fotonaponsku elektranu koja omogućava uštede i doprinosi ostvarenju vizije slanih jezera.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju, u svom obraćanju fokusirala se na važnost edukacije građana o važnoj temi održivosti. Navodeći alarmantne podatke o zagađenju zraka u Tuzli i okolini te štetnom utjecaju na kvalitet života, pohvalila je ovu inicijativu i poručila: "Uključimo javnost, provodimo kampanje i pomozimo ljudima da bismo ostavili bolji otisak iza sebe".

dzemila

Kako su napori za održivost i doprinos zajednici nezamislivi bez pomaganja ljudima u društveno nepovoljnom položaju, na konferenciji su uručene dvije vrijedne donacije od po 20.000 KM Centru za autizam "Meho Sadiković" i Udruženju “Moja zvjezdica”, u prisustvu dječaka Nadala koji je osmislio nasmijanu zvjezdicu kao simbol udruženja. Tom prilikom Emina Altumbabić iz Centra za autizam govorila je o izazovima s kojima se susreću roditelji i djeca s autizmom te potrebi da se institucionalizacijom dođe do konačnog rješenja njihovih problema

Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB Banke, na panel diskusiji pod nazivom "Izazovi i prilike ulaganja primjenom ekoloških, socijalnih i upravljačkih (ESG) kriterija" ocijenio je da će benefiti primjene ESG standarda tek doći, ali da je ključno shvatiti da je taj posao veliki izazov.

"Klimatske promjene su tu, one su činjenica, i mi svoje investicije usmjeravamo na način da pravimo zaokruženi ekosistem. To su sve skupe investicije koje trebaju pratiti ulaganja države, ali su neophodne", kazao je Brodnjak dodavši da u tim nastojanjima svako može krenuti od sebe i mijenjanja vlastitih potrošačkih navika.

blaz

Na panelu je bilo riječi i o načinima mjerenja utjecaja zelenih inicijativa u državama, a ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić poručila je da se strateški dokumenti trebaju donositi u saradnji sa stručnjacima, kao i da je ključna komunikacija između ministarstava i privrednika, dok je profesor Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo Vedad Bečirović istakao da je nužno implementirati naučna i istraživačka dostignuća u rad realnog sektora jer bez toga nema napretka za zajednicu. Uz ove segmente, o temi dostizanja ravnoteže između ekonomskih, ekoloških i društvenih ciljeva jedne kompanije govorila je Maša Njegovan, viša menadžerica u sektoru za upravljanje rizicima i voditelj projekata vezanih uz održivost, dok je Denis Hasanić, član Uprave NLB Banke, ova ulaganja neminovna za budućnost objasnio na primjeru aktivnosti Banke.

denis

Na konferenciji su proglašeni i pobjednici takmičenja "Nova prilika", koje je NLB Banka organizovala za učenike škola u Tuzlanskom kantonu, a to su učenici JUMS Građevinsko-geodetske škole Tuzla, Mješovite srednje škole Doboj Istok i Mješovite srednje škole Sapna.

Partneri konferencije predstavili su održiva rješenja za budućnost: kompanija Zeka prezentirala je sve pogodnosti solarne pumpe, Eurosolar – Hifa Oil solarne nadstrešnice za parking i druge solarne proizvode, Mastercard je podsjetio na saradnje sa NLB Bankom fokusirane na podršku održivom turizmu i promociju prirodnih ljepota naše zemlje, dok je Lukavac Cement, kao pionir u korištenju alternativnih goriva, promovisao dekarbonizaciju i postulate modernog poslovanja prema EU normama.

moja zvjezdica

Svoje aktivnosti predstavili su i Centar za autizam "Meho Sadiković" iz Tuzle i Udruženja "Moja zvjezdica" iz Sarajeva.

nlb

NLB Banke je ovim povodom prvi put javnosti predstavila virtuelnu poslovnicu koja će klijentima omogućiti pristup banci 24 sata dnevno te ih pozvala da istraže svijet virtualnog bankarstva.

poslovnica

Organizatori se nadaju da će slogan današnjeg okupljanja "Ostavljamo bolje tragove" biti vodilja kompanijama, organizacijama i zajednicama da održivost postane temeljni stub njihovih budućih odluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti