U organizaciji FENA-e

Huremović: Konferencija će se baviti aktuelnim pitanjima za novinarstvo i medijski svijet

26.06.2023. 09:17 / Izvor: Fena
FENA

Konferencija je organizirana u nekoliko panel rasprava s fokusom na medijske slobode i oblikovanje budućnosti medija u Bosni i Hercegovini.

Federalna novinska agencija (FENA) organizira danas u Sarajevu konferenciju "Medijske inovacije i trendovi" na kojoj će medijski profesionalci iz Bosne i Hercegovine i svijeta, predstavnici akademske zajednice, novinarskih udruženja i regulatornih tijela razmatrati niz aktuelnih pitanja koja utiču na sadašnjost i budućnost medija.

Konferencija je organizirana u nekoliko panel rasprava s fokusom na medijske slobode i oblikovanje budućnosti medija u Bosni i Hercegovini.

Direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović kazao je uoči početka konferencije da je Fena kao javni i odgovorni medij odlučila organizirati ovu konferenciju koja će se baviti aktuelnim pitanjima za novinarstvo i medijski svijet u Bosni i Hercegovini i svijetu.

"U okviru tri panela današnje konferencije pokušat ćemo naći odgovore na neka od pitanja koja su prisutna u svakodnevnom medijskom prostoru i javnosti. Prvi panel tiče se pitanja medijskih sloboda, slobode izražavanja i medijske etike te na koji način uspostaviti odnos između slobode izražavanja i govora mržnja što je našim prostorima vrlo važno", dodao je Huremović.

Drugi panel otvorit će pitanja autorskih prava, napominje Huremović, budući da su autorska prava relativno dobro regulirana u drugim industrijama kao što su muzička, filmska ili televizijska, ali pitanja autorskih prava u novinarstvu nisu dovoljno regulirana.

Hurenović ističe da iako BiH nije jedina zemlja koja ima te probleme, važno je pratiti trendove u Evropskoj uniji gdje je prije četiri godine donesena odgovarajuća direktiva koja se tiče autorskih prava, ali ostavljeno državama članicama da je implementiraju u nacionalne legislative.

"Neovlašteno preuzimanje sadržaja i nepoštivanje autorskih prava su veliki probleme u današnjoj medijskoj zajednici posebno kada su pitanju velike kooperacije kao što su Meta, Google, Twitter, a koji nisu kreatori sadržaja nego njegovi distributeri", pojasnio je Huremović.

Treći panel konferencije će se bavi budućnošću i oblikovanju medija uz akcenat na novim tehnologijama kao što su vještačka inteligencija, virtuelna stvarnost te će govornici u fokus staviti pitanja transparentnosti vlasništva medija, finansiranja medija i državne zakonske regulative te zaštiti nacionalnih u odnosu na strane medije.

"Na konferenciji ćemo pokušati doći do zaključaka koji će, nadam se, pokrenuti i druge rasprave i dovesti do rješavanja nekih od ovih pitanja", zaključio je direktor Fene Elmir Huremović.

Jedan od učesnika konferencije je i generalni sekretar Europske alijanse novinskih agencija (EANA) Alexandru Ion Giboi, koji ističe da je budućnost medija usko povezana sa stupnjem slobode koju mediji imaju.

"Možemo čak reći da našu vlastitu budućnost određuje koliko su mediji slobodni, pogotovo jer smo svjedoci rastućih pritisaka sa svih strana: finansijskog pritiska, političkog pritiska i, u novije vrijeme, nekako nove vrste pritiska koji dolazi od tehnološkog napretka", kazao je Giboi uoči konferencije.

Dodao je da mediji moraju držati korak, odgurivati i još se snažnije oslanjati na temeljne vrijednosti novinarstva: istinitost, tačnost, nepristranost, nezavisnost i, naravno, humanost.

"Premalo se govori o važnosti pouzdanih medija i njihovom pozitivnom utjecaju na naša društva, stoga pozdravljam svaku priliku za promicanje ove ideje", poručio je Giboi.

Zamjenik direktora Fene Ilija Musa kazao je da zahvaljujući punopravnom članstvu Agencije u međunarodnim asocijacijama, Fena ima čast da učesnici konferencije budu i predsjednik i generalni sekretar EANA-e, predstavnici akademske zajednice iz cijele BiH, eksperti međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama, predstavnici medijskih udruga,  pravnici, te vlasnici medija.

"Oni će tokom konferencije iznijeti svoje poglede na stanje slobode medija u Bosni i Hercegovini, utjecaj umjetne inteligencije na produkciju medijskih sadržaja, autorskopravnu zaštitu medijskih sadržaja i konačno perspektive medijskoga razvoja u svijetu, ali i kod nas. Vjerujem da će se otvoriti i neke nove teme kojima bi se bavile buduće Fenine konferencije", istaknuo je Musa.

Konferencija "Medijske inovacije i trendovi" počela je u 9 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti