Investirano više od deset miliona KM

BH Content Lab BH Telecoma omogućio ekspanziju domaće kinematografije

26.06.2023. 14:18 / Izvor: Fena
BH Telecom

Kako je kazano, izabrano je i 11 projekata koji su putem javnog poziva dobili podršku za daljnji razvoj scenarija.

Kompanija BH Telecom prezentirala je uspjehe njihove platforme za produkciju audio-vizualnih sadržaja BH Content Lab, koja je omogućila ekspanziju produkcije serija vrhunske kvalitete rado viđene i u regiji.

Generalni direktor Kompanije BH Telecom Sedin Kahriman kazao je na konferenciji za medije da je ta kompanija dosad investirala više od deset miliona KM putem platforme BH Content Lab. a do kraja 2024. godine planirano je da bude invastirano ukupno 30 miliona KM.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović istaknuo je partnerstvo SFF-a i BH Telecoma kao dokaz da dobro osmišljeno strateško djelovanje može brzo promijeniti kompletnu paradigmu jedne privredne grane, u ovom slučaju bh. kinematografije.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, tri serije iz produkcije BH Content Lab platforme BH Telecoma nominirane su za nagrade Srce Sarajeva ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. To su serije ‘Kotlina’, ‘Tender’ i ‘Na rubu pameti’, nastale u produkciji BH Content Laba.

BH Telecom je dosad ustupio prava na emitiranje tih serija za teritorij BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. U toku je potpisivanje ugovora sa Beta film GmbH za globalnu distribuciju serija ‘Kotlina’ i ‘Znam kako dišeš’.

Filmska producentica Amra Bakšić Čamo kaže da je, osam nominacija za Srce Sarajeva za prvu sezonu serije ‘Kotlina’, potvrda o kvaliteti nominiranima i cijeloj ekipi. Njoj, kao producentici, posebno važan je masovniji izlazak na regionalno tržište sa domaćom produkcijom serija.

Kako je kazano, izabrano je i 11 projekata koji su putem javnog poziva dobili podršku za daljnji razvoj scenarija. Od toga dva potpisuje reditelj Dino Mustafić.

U današnjem susretu sa novinarima Mustafić je kazao da predstoji veliki rad da bi se došlo do finalne verzije scenarija za koje vjeruje da će tematski i žanrovski zainteresirati gledaoce.

Izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma Muamer Hadžović kaže da i ove godine nastavljaju sa javnim pozivom za prijavu projekata igranih serija, ali i filmova u produkciji BH Content Laba.

Objavljen je i usmjereni javni poziv za projekte igranih serija i filmova sa tematikama za ključne događaje iz bh. historije, od srednjeg vijeka do danas.

Javni poziv kontinuirano je otvoren do 31. decembra ove godine, za one koji žele svojim produkcijskim/kreativnim projektima biti partneri BH Telecomu za kreiranje što kvalitetnijih domaćih sadržaja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti