Agonija dosegla maksimum

"Ne sahranjujte Zrak!"

27.06.2023. 07:52 / Izvor: N1
Zrak

Agonija u kojoj se nalazi firma "Zrak" dosegla je svoj maksimum.

Agonija u kojoj se nalazi firma "Zrak" dosegla je svoj maksimum. Radnici najavljuju generalni štrajk ukoliko Vlada FBiH ne poduzme korake ka konsolidaciji preduzeća. Na današnjem okupljanju ispred firme podršku radnicima Zraka dale su i kolege iz drugih preduzeća namjenske industrije.

Preduzeće Zrak lošim politikama “zagađuje” se već deceniju, a stečajni postupak mora biti zaustavljen – glavna je poruka nezadovoljnih radnika. Radnika koji platu odavno nisu dobili. Umjesto novca, na kućnu adresu dobili su obavijest o otkazima. Asim Đozo od 1985. godine radi ovdje.

“Evo deset mjeseci nismo primili platu, šest godina imam neuplaćenog staža. Šalje nas na biro, tamo ne možemo ostvariti svoje pravo. Nemamo zdravstvo… ljudima trebaju lijekove. Odemo gore kažu donesi račun, kako kad je firma u stečaju”, rekao je Đozo.

Radnici su osuđeni na preživljavanje. Neki se zadužuju, nekima pomažu djeca. Asimu na ogorčeno lice, osmijeh jedino može izmamiti priča kako je nekada bilo u ovoj firmi. Tada je radilo nekoliko hiljada radnika.

“A danas… mafija je upetljala svoje prste. Građevinski lobi je jak, teško Boga mi sve ovo…”, dodao je.

"Ne sahranjujte Zrak"

Sutra se očekuje sastanak u federalnoj Vladi gdje će predstavnici sindikata i v.d. direktor tražiti da se zaustavi stečajni postupak i da se krene ka konsolidaciji. Podršku je dao i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Smatra da Mesud Bogilović, stečajni upravnik mora biti isključen iz procesa. Od federalne Vlade očekuje reakciju.

“Nikada nije došao u firmu, ali je u saradnji s bivšim direktorom napravio izvještaj – nije ga mogao napraviti jer je on mašinski inžinjer, a napravio je izvještaj o ekonomsko-finansijskom poslovanju. On je stečajni upravnik i u Šipadu – sve je rasprodato i te firme nema. On je i uposlenik Toplana. Ne znam gdje ih takve nađu!”, kazao je.

S druge strane višemilionski ugovori čekaju na realizaciju. Zrak sigurno, kažu radnici, ima perspektivu. Često ponavljaju da je iza svega građevinski lobi, odnosno da se baš ovdje želi napraviti stambeni kompleks, a postoje i druga saznanja:

“Nakon toga smo saznali i da se neke druge firme van BiH zanimaju za dokumentaciju firme Zrak. To je vrijedna dokumentacija, to je najvrednije što ima ova firma uz radnike koji imaju to znanje. Ima više aktera i svi su uključeni. Mi smo s druge strane da probamo odbraniti Zrak”, rekao je Emir Kominlija iz Sindikata radnika preduzeća Zraka.

Hodnicima ove firme prošle su generacije i generacije radnika koje su bez problema svojoj porodici obezbjeđivali egzistenciju. Sada je drugačije. Firma Zrak dovedena je pred zid. Radnici jasno poručuju: “Ne sahranjujte Zrak!”

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti