Uskoro naplata punjenja

Otkucava sat besplatnoj vožnji na struju u BiH

30.06.2023. 08:31 / Izvor: Glas Srpske
električna vozila

Vlasnici punionica za električne automobile u BiH, koji korisnicima trenutno besplatno isporučuju struju, tu uslugu bi vozačima uskoro mogli naplaćivati, a kolika će cijena biti po utrošenom kilovat satu još nije poznato.

Vlasnici punionica za električne automobile u BiH, koji korisnicima trenutno besplatno isporučuju struju, tu uslugu bi vozačima uskoro mogli naplaćivati, a kolika će cijena biti po utrošenom kilovat satu još nije poznato.

Na punionicama u Hrvatskoj naplata punjenja električnih vozila prvi put je uvedena 2021. godine, a ovog mjeseca došlo je do poskupljenja te usluge u prosjeku šest centi po kilovat satu. Punjenje baterije električnog vozila za vožnju od sto kilometara na Petrolovim punionicama u Hrvatskoj do 25. juna koštalo je 4,5 evra, a nova cijena je 5,85 evra.

Tragom te priče pitali smo domaće stručnjake koliko košta punjenje električnog automobila na punionicama u BiH. 

Direktor banjalučkog preduzeća “EP Mobile”, koje širom BiH ima oko 50 stanica za punjenje električnih vozila, Nikola Karan za “Glas” kaže da korisnicima ne naplaćuju utrošenu energiju.

"“Ep Mobile” za sada nema sistem naplate. Građani dođu i napune vozilo besplatno, a troškove snosi naša ugovorena strana, najčešće su to opštine i gradovi. Mislim da u BiH sistem naplate niko ne sprovodi, eventualno možda hoteli koji tu uslugu nude da istu i naplate u sklopu svih troškova", priča Karan.

Dodaje da ovo preduzeće već neko vrijeme radi na izradi softvera čija integracija će im omogućiti uvođenje sistema naplate.

"Cilj nam je da kao u Hrvatskoj i Sloveniji integrišemo softver i nudimo uslugu punjenja sa naplatom. Međutim, proces osposobljavanja i puštanja u rad softvera nije nimalo lak i jednostavan. Očekujem da taj posao završimo ove godine te softver integrišemo na sve naše punjače u Srpskoj i BiH. Kada to završimo imaćemo mogućnost naplate putem aplikacije, kao i kartično, a iznos tarife ćemo naknadno odrediti. Svakako da će cijena biti prilagođena tržištu", kazao je Karan.

Prema mapi koju je izradio magazin “auto.ba” u zemlji trenutno postoji 129 punionica za električna vozila, a u mostarskom preduzeću “Schrack Technik”, koje se bavi distribucijom i postavljanjem punjača, kažu da se u BiH zbog zakonske regulative korisnicima trenutno ne može naplatiti utrošak po kilovat satu. 

"Ukoliko niste registrovani za proizvodnju i prodaju električne energije, ne postoji način da se naplati kilovat sat. Na pojedinim lokacijama vrši se naplata parkinga, samo što je parking mjesto na kojem je postavljen punjač nekoliko puta skuplji u odnosu na ono klasično mjesto", rekli su u ovom preduzeću.

S ciljem stimulisanja građana na kupovinu električnih vozila čija bi masovnija upotreba značajno uticala na smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu životne sredine, Savjet ministara BiH krajem jula prošle godine uveo je olakšice na uvoz automobila na struju. Carinske stope za uvoz hibridnih vozila smanjene su sa 15 na pet odsto, dok je za električna vozila namet potpuno ukinut.

Uređaj

U preduzeću “Scharck Technik” kažu da standardni, najjednostavniji punjač košta oko 1.700 KM.

"Na taj iznos treba dodati i troškove montaže, kabla za napajanje, sklopke, tako da sve ukupno košta između 2.000 i 3.000 maraka", naveli su u ovom preduzeću. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti