Investitori zaobilaze BiH: "Jedna od rijetkih zemalja koja ih ničim ne privlači"

30.06.2023. 10:34 / Izvor: N1
Investicije

Nestabilna politička situacija, oštra retorika bosanskohercegovačkih političara dodatno smanjuje mogućnosti stranih ulaganja, koja su ionako niska u Bosni i Hercegovini.

Nestabilna politička situacija, oštra retorika bosanskohercegovačkih političara dodatno smanjuje mogućnosti stranih ulaganja, koja su ionako niska u Bosni i Hercegovini. Još uvijek se pozivamo na rekordne brojke iz 2007.godine, iako na mnogim poljima nismo napredovali. A sve razloge zbog kojih investitori zaobilaze našu državu, teško je i pobrojati.

Dug proces formiranja kompanije, nedostatak aktivnih mjera podrške, visoka cijena rada, stroga i restriktivna politika inspekcijskih i poreskih struktura, nepovoljno poslovno okruženje, nepostojanja državnih strategija i propisa, neefikasno pravosuđe, nepovoljnu političku situaciju, nedostatak radne snage. Malo li je razloga za nedolazak stranih investitora u BiH? Mario Nenadić navodi da smo jedna od rijetkih zemalja koja ih ničim ne privlači.

”Ne možemo očekivati strane investicije u zemlji u kojoj se svakodnevno osporavaju državne institucije, državne politike kojih nema, u zemlji u kojoj se još uvijek prijeti ratom, sukobima. Ne samo da strani investitori nemaju interesa da dođu u zemlju u kojoj nema radne snage na tržištu nego se dešava upravo u ovom trenutku da određeni broj kompanija iz BiH iseljava u susjedne zemlje i formiraju svoje kompanije.”

Da kapital ne ide tamo gdje je politička stabilnost upitna, primjerom pokazuje Bosna i Hercegovina. Umjesto jačanja angažmana, u ovdje jača oštra retorika bh. političara, što nikako ne privlači strane investitore.

”Ja sam lično učestvovao u dovođenju par stranih kompanija, svi su se žalili na tu političku nesigurnost i sve one poruke koje oni kao investitori gledaju na svojim televizijama, i kako njihovi političari pričaju o BiH, možemo zaključiti da je politička retorika ustvari jedan od osnovnih problema za dolazak većeg broja stranih investitora”, kazao je Saša Trivić, Unija Udruženja poslodavaca RS.

Iz ove perspektive i u trenutnoj političkoj atmosferi, 2007.godina čini se nedostižna. Tada je BiH imala najveći zabilježeni godišnji iznos direktnih stranih investicija, čak 2,6 milijardi KM. (GFX) Potom smo doživjeli velike padove, kao 2013. kada su DSI iznosile 407 miliona maraka. Podaci iz 2021. ohrabruju, a u tom duhu nastavili smo i prošle godine, kada je prema riječima struke, uočen rast.

”Nešto više od 16% u odnosu na prethodnu godinu, bio je rast u 2022.godini. Dakle imamo tu neke ohrabrujuće pokazatelje, s tim da je činjenica da kada vidimo nivo ukupnih direktnih stranih investicija u BiH u odnosu na zemlje regiona ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, pogotovo ako se poredimo sa Srbijom koja u istom periodu ima višestruko više DSI”, smatra Adis Muhović, Centar za politike i upravljanje.

U poređenju sa zemljama regije, možemo jedino pomenuti njihovo investiranje. (GFX) jer, u periodu od 1994. do 2021.godine, Austrija je na prvom mjestu kada je riječ o stranom investiranju, sa gotovo 3 milijarde KM. Odmah potom slijede Hrvatska i Srbija. O značaju BiH dovoljno govori podatak da dugi niz godina nismo imali nijedno značajno strano ulaganje, navodi struka, za razliku od susjedne Srbije. No, razlog je jednostavan.

Igor Gavran, ekonomski analitičar je kazao:

”Ono što definitvno je razlika u odnosu na Srbiju, u BiH jeste politička nestabilnost unutrašnjeg tipa, potpuna nefukcionalnost države na različitim nivoima, konstantnim prijetnjama iznutra raspadom države, blokadom rada države. Ono što će nama dodatno štetiti i vjerovatno dodatno odvratiti investitore je ova nova politička nestabilnost za koju se ne zna kako će završiti, definitivno očekujem pad količine ulaganja”. 

Dodatno obeshrabruju i očekivanja na evropskom planu. Mnoge zemlje su u ili na pragu recesije, stoga tekuća godina nije nimalo ekonomski povoljna za BiH.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti