Schmidt poništio odluke NSRS i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH

02.07.2023. 08:15 / Izvor: Fena
zakon

Nakon što su, kako je kazao na konferenciji za medije, politički predstavnici pokušali ugroziti vladavinu prava i na taj način stvoriti pravni haos, odlučio je da donese još nekoliko odluka.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer je saopćio kako je donio odluke o poništenju Zakona kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, a koje je usvojila Narodna skupština tog entiteta.

Nakon što su, kako je kazao na konferenciji za medije, politički predstavnici pokušali ugroziti vladavinu prava i na taj način stvoriti pravni haos, odlučio je da donese još nekoliko odluka.

"Odlučio sam da zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka Visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS neće stupiti na snagu, a sva procedura donošenja tog zakona je sada završena", kazao je Schmidt.

Također, dodao je, odlučio je da zakon koji je usvojila NSRS  o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH  na teritoriji tog entiteta, da taj zakon ne može stupiti na snagu i svi zakonodavvni postupci u donošenju tog zakona su također poništeni, odnosno, završeni.

"S obzirom da smo imali nove antidejtonske zakone u NSRS odlučio sam da izmijenim Krivični zakon BiH, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak države tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti", rekao je Schmidt.

Oni koji ugrožavaju i pokušavaju da sruše ustavni poredak, naglasio je, moraju biti procesuirani. Prije svega oni će snositi posljedice za svoje postupke.

"Sve opcije su na stolu, a vi znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje imam na raspolaganju", upozorio je Schmidt.

Izrazio je nadu da će se politički akteri urazumiti, a sreo, je kaže, dosta odgovornih poolitičara koj intenzivno rade kako bi osigurali da država postigne napredak prijema u članstvo u EU.

Pojašnjavajući svoje odluke, visoki predstavnik je kazao da se nedavnim odlukama NSRS direktno krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum.

Dejtonski sporazum je sačinjen možda prekasno, ali, kako je rekao, u namjeri da zaustavi strašni rat, strašne zločine koje su podnosili građani ove države, bez obzira da li se to radilo u Srebrenici ili Sarajevu.

Naš mandat je, ponovio je, da osiguramo da se takvo više nikada ne desi, da osiguramo demokratsku, integriranu građansku državu, koja poštuje svoje građane i ostale narode.

"Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i nemaju pravo da reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni Sud BiH", bio je kategoričan Schmidt.

"Ovo je napad na Ustavni Sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira države uključujuči i ključne elemente Dejtona kao što su odluku Visokog predstavnika", naglasio je pored ostalog Schmidt.

Ne treba zaboraviti, poručio je, ko će snositi najteže posljedice ovakvog neodgovornog avanturizma vladajuće koalicije u Banjoj Luci, a to su građani RS.

"Poštujem ih kao slobodne građane u slobodnoj državi, kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj državi", primjetio je visoki predstavnik.

Ako postoji rasprava o Ustavnom sudu, izmjene su moguće onako kako su definirane Ustavom, te nema problema da političke stranke i institucije razgovaraju o tome, ali „nije moguće odbaciti ovakva pravila i zakone i donositi vlastite odluke“.

Dakle, svi koji poduzimaju takve radnje, trebaju se vratiti za pregovarački sto i doći do dogovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti