"Dođoh, vidjeh, pobjegoh"

Sjećate se švicarskog "Batagona"? Poreski dug našoj zemlji od oko 150.000 KM i dalje stoji

03.07.2023. 14:03 / Izvor: Akta.ba
batagon

Iza švicarske kompanije "Batagon International" ostao je poreski dug, blokirani računi i ugašeni telefoni.

Iza švicarske kompanije "Batagon International", koji je trebao da podigne na noge Fabriku glinice "Birač", hotel "Bistricu" na Jahorini i posrnulu Pavlović banku, ostao je poreski dug, blokirani računi i ugašeni telefoni. 

Tri godine poslije dug i dalje stoji, a kako je potvrđeno za Akta.ba iz Poreske uprave Republike Srpske, ukupne dospjele a neizmirene obaveze poreskog obveznika "Bat hotel" d.o.o. Pale, iznose 152.463 KM.

"Poreska uprava Republike Srpske je kod ovog poreskog obveznika pokrenula postupak prinudne naplate i izvršena je blokada žiro računa", rečeno je za naš portal.

NEZADOVOLJNI TRETMANOM VLASTI

Osim "Bat Hotela" u vlasništvu Batagona poslovala je i ilidžanska firma Batagon EEC d.o.o. Ilidža, koja je bila ekskluzivni distributer poznatih svjetskih brendova i koja je 2019. godine imala čak 35.2 miliona prihoda. No, i njoj su blokirani računi. 

Podsjećanja radi, "Batagon International AG" je u januaru 2019. u postupku javne prodaje kupilo hotel Bistrica na Jahorini sa zemljištem ispod hotela i zemljištem neophodnim za redovnu upotrebu za 5.985.900 KM i najavili velike investicije.

Već naredne godine je "Batagon" poslao je dopis Nadzornom odboru Olimpijskog centra Jahorina u kome ih obavještava da će biti prinuđeni da obustave investiciju od 50 miliona KM u hotel Bistrica, ako opština Pale ne ukine odluke o podizanju visine rente i cijene uređenja građevinskog zemljišta. Dakle, sve propada zbog "povećanih cena zemljišta na Jahorini".

Predstavnici "Batagona" su se tada oglasili navodeći da su neprijatno iznenađeni tretmanom investitora u Republici Srpskoj, te da su dugo bili izloženi senzacionalističkim medijskim natpisima i neosnovanim optužbama upućenim od strane pojedinih grupa i političkih opcija u Republici Srpskoj.

Ubrzo nakon odustajanja, u septembru 2020. godine hotel Bistrica preuzima ZTC "Banja Vrućica", koja je ugovor o kupovini hotela na Jahorini sa pripadajućim zemljištem potpisala sa BAT hotel d.o.o. Pale.

KONTROVERZNI BIZNISMEN​​

Kontraverzna švicarska kompanija imala je slične afere i u susjednoj Srbiji. Prema pisanju vojvođanskog portala Voice "Batagon" je preko ciriške investicione kompanije Ruvercap kupio Fabriku akumulatora u Somboru, nakon čega su doživjeli velike finansijske potrese. Švajcarski mediji pisali su također 2020. godine pisali o sumnjivim investicijama Ruvercapa u zemljama Zapadnog Balkana, a kao glavni razlog za to navode finansijske transakcije sa kompanijom Batagon u vlasništvu Dalibora Matića, koji je, prema medijskim napisima, u Švajcarskoj bio hapšen zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca.

Nakon svega, umjesto investicija, iza Batagona su ostali samo neuspješni projekti koji su na kraju doveli i do presušivanja izvora noca Ruvercap Investmenta. Sredstva su ostala zamrznuta i nikakva sredstva iz fondova se nisu mogla koristiti za dalje akvizicije kompanija.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti