CENTAR EDUKACIJE I ISTRAŽIVANJA

ASA grupacija osnovala Institut za istraživanje i inovacije, budući bh. centar za zdravlje

03.07.2023. 15:02 / Izvor: Akta.ba
asa institut

ASA Grupacija osnovala je još jedan poslovni subjekt. Nedavno je u sudski registar upisano društvo sa ograničenom odgovornošću "ASA Institut za istraživanja i inovacije".

 ASA Grupacija osnovala je još jedan poslovni subjekt. Nedavno je u sudski registar upisano društvo sa ograničenom odgovornošću "ASA Institut za istraživanja i inovacije".

Osnivač ovog društva je Fondacija Hastor, ugovoreni kapital iznosi 50.000 KM, a direktor društva je Daria Ler, javlja Akta.ba.

asa institut


ASA Institut je registrovan za upravljačke djelatnosti, savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, inžinjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, tehničko ispitivanje i analizu, istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehnologiji,  ostalo istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodnim, tehničkim i tehnološkim naukama, istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim i humanističkim naukama te ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti. 

Kako je ranije najavljeno, ASA Institut - jedinstvena institucija za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije je prva ovakvog tipa u zemlji, a bit će otvoren krajem ove godine u okviru ASA Bolnice, kao prve privatne opće bolnice u Bosni i Hercegovini.

asa institut

Ovaj institut postat će, kako je konstatovano, sinonim za razvoj mladih doktora, istraživača, inovatora, edukaciju studenata te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

Sama zgrada, u kojoj će biti institut, ima kulturno-historijsku vrijednost, jer je izgrađena u vrijeme Austrougarske te je sačuvan njen izvorni izgled, uz neophodnu restauraciju i modernizaciju unutrašnjih prostorija.

Naime, kako smo ranije objavili, radi se o prvoj hemijskoj fabrici u Bosni i Hercegovini na kojoj se izvršena potpuna rekonstrukcija i vraćen joj je prvobitni sjaj. Zgrada se nalazi uz samu bolnicu.

asa institut

 

Na prostoru površine 2.321 metar kvadratni bit će konferencijska sala sa više od 110 mjesta, caffe bar sa mini kuhinjom te sala za sastanke i prostrana aula koja će biti oplemenjena reprodukcijama iz austrougarskog perioda. 

Najavljeno je da će u prvoj godine osnivanja ASA Instituta biti formirani Projektni i Edukativni centar te Centar za zdravstvo koji će imati za cilj razvijati centre za kliničke studije i ispitivanja, genetiku i genetičko savjetovanje te u konačnici prvi bh. centar za zdravlje (Health Hub) u saradnji sa Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti