PROGRAMSKA MJERA VLADE

S ciljem smanjenja siromaštva u FBiH pripremljena sedmogodišnja sektorska strategija

04.07.2023. 07:46 / Izvor: Akta.ba
strategija

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i u javnu raspravu uputilo Strategiju razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH za period od 2023. do 2030. godine.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i u javnu raspravu uputilo Strategiju razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH za period od 2023. do 2030. godine.

Donošenje sektorske strategije ima za cilj provođenje tri ključna, strateška cilja koji podrazumijevaju smanjenje siromaštva i ublažavanje posljedica siromaštva, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginaliziranih pojedinaca i grupa, te jačanje institucionalnih mehanizama i kapaciteta, odnosno centara i službi za socijalni rad i drugih socijalnih ustanova i organizacija.

"Jedna od programskih mjera Vlade FBiH je prevencija i smanjenje siromaštva, a upravo kroz ovu sedmogodišnju sektorsku Strategiju nastojat ćemo to postići provođenjem prioritetnih aktivnosti za svaki od tri strateška cilja na kojima se temelji Strategija", kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Dodao je da je namjera jačati projekte podrške u lokalnim zajednicama, jačati centre i službe za socijalni rad i općenito jačati nematerijalne socijalne usluge s uvjerenjem da je to put ka stvarnoj inkluziji i društvenoj dobrobiti marginaliziranih pojedinaca i grupa.

Naglasio je da će Strategija od sutra pa narednih trideset dana biti u javnoj raspravi, te je poslana svim institucijama i organizacijama od kojih se očekuje da daju svoj doprinos u pripremi konačnog teksta Strategije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti