Treći ciklus

Ženska Mentorska Mreža: Održane dvije serije stručnih predavanja trećeg ciklusa programa

04.07.2023. 10:12 / Izvor: Akta.ba
ŽMM

Treći ciklus vodećeg mentorskog programa "Ženska Mentorska Mreža", organizovanog od strane Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BiH, zvanično je počeo krajem mjeseca maja.

Treći ciklus vodećeg mentorskog programa „Ženska Mentorska Mreža“, organizovanog od strane Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BiH, zvanično je počeo krajem mjeseca maja.

Serije stručnih predavanja otvorile su osnivačice programa Sanela Pašić i Sabina Softić, nakon čega su iskusne liderice, sa dugogodišnjim iskustvom u vođenju kompanija i zavidnim rezultatima u svojim industrijama: Emina Ganić, Jasna Kovačević, Silvija Vig, Tatjana Vučić i Larisa Halilović, kroz različite teme podijelile svoja znanja i iskustva sa učesnicama programa. Predavačice su govorile i o svojim formulama uspjeha, stečenim iskustvima na njihovom putu karijere, kao i navikama koje mlade poslovne žene eventualno mogu usporiti na putu ka uspjehu.

Teme koje su prepoznate kao iznimno važne i koje su tokom prva dva trening dana bile u fokusu: Autentični leadership, Etika u poslovanju i Emocionalna inteligencija detaljnije su obrađene i kroz panel diskusije, u kojima su učestvovale iskusne menadžerice, expertice iz različitih oblasti: Vildana Selimbegović, Jasmina Selimović, Emira Duratbegović, Anela Lemeš, Mejra Juzbašić- Bajgorić i Željka Šulc. Pored navedenih tema, sve učesnice imale su priliku govoriti o iskustvima sa kojim su se susrele u svom dosadašnjem radu i izazovima koje jedan radni dan nosi za njih.

Jedna od predavačica drugog trening dana, Tatjana Vučić, Savjetnica- analitičarka za korporativne strateške transformacije, već treću godinu zaredom pružila je podršku realizaciji programa, te istakla:  "Smatram da je „Ženska Mentorska Mreža“ jedna od najljepših priča na našim prostorima koja definitivno udara neprikosnovene temelje budućnosti liderstva naših jakih žena! Čast je i privilegija, ali i velika odgovornost biti dio jedne ovako kolektivno autentične ekipe, u kojoj je jedan od osnovnih postulata - kroz mentoring ostaviti značajan trag na generacije liderki koje dolaze, a koje imaju predispozicije da postanu ChangeMakeri, trasirajući put perspektivnije budućnosti cijelog našeg društva!“

Vučić je dodala i da smatra da ultimativni cilj lidera nije biti lider, već inspirisati, motivisati i uticati na što veći broj ljudi oko sebe sa posebnim akcentom na transfer ličnog znanja, iskustva i vizije na one čije vrijeme tek dolazi – izvesti ih put uspjeha bivajući autentičan role model! Mentoring smatra najsvrsishodnijom dragocjenošću koju možemo darovati nekome.

S druge strane, Nataša Stević, jedna od učesnica programa podijelila je s nama očekivanja koja ima od Ženske Mentorske Mreže, kao i zašto je odlučila da bude dio ovog respektabilnog programa:

"Motivacija za prijavu na program „Ženska Mentorska Mreža“ prvenstveno je došla iz želje da proširim poznanstva sa mentoricama, najuspješnijim ženama u BIH, kao i mentorinama, ženama na početku karijere koje, kao i ja, imaju ambiciju i želju za konstantnim usavršavanjem. Slobodno mogu reći da su dva već organizovana treninga i individualni rad nadmašili moja očekivanja u smislu nesebičnog prenosa znanja i iskustva Dodaje i da je izuzetno zadovoljna dosadašnjim radom sa svojom mentoricom jer je kako kaže: „Posvećenost moje mentorice i raspoloživost, uprkos gustom rasporedu, dodatno me motivišu na dalji rad i napredak.“

Partner programa treću godinu zaredom je UNDP, a podršku realizaciji trećeg ciklusa programa "Ženska Mentorska Mreža“ pružili su i: European Fund for Southeast Europe.

(EFSE), European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), UN Women i Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a medijski partner projekta je magazin Gracija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti