Usluge auto-moto klubova

Vozači pri registraciji vozila dobivaju i niz besplatnih usluga, pa i vučne službe

04.07.2023. 13:52 / Izvor: Večernji List
registracija

Mnogi vozači u BiH nisu upoznati s činjenicom da prilikom svake registracije vozila dobivaju određen broj besplatnih usluga,

Kada se registrira vozilo na području Federacije BiH, uz cestarine, porez, osiguranje, zeleni karton, razne pristojbe, tehnički pregled, naljepnice, plaća se i 8 KM za pomoć na cesti. Mnogi ne znaju prava...

Mnogi vozači u BiH nisu upoznati s činjenicom da prilikom svake registracije vozila dobivaju određen broj besplatnih usluga, od kojih neke uključuju i popravak vozila, kao i besplatan prijevoz vozila u kvaru do servisa, piše Večernji list BiH.

Treba pozvati broj

Vozači u slučaju nesreće ili kvara zbog neinformiranosti često plaćaju usluge prijevoza vozila privatnim službama po visokim cijenama, a tu uslugu mogu dobiti besplatno od autoklubova u BiH. Autoklubovi BiHAMK u FBiH i AMS u RS udruge su građana s prenesenim javnim ovlastima koje pružaju građanima određene besplatne usluge.

Inače, prilikom registracije vozila na području Federacije BiH, uz cestarine, porez, osiguranje, zeleni karton, razne pristojbe, tehnički pregled, naljepnice, plaća se i osam konvertibilnih maraka za pomoć na cesti. Riječ je o iznosu koji se uplaćuje na račun Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH koje izvršenje navedenih usluga plaća BiHAMK-u.

Naime, Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu s ugovorom s Javnim poduzećem Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obvezan je svim motoriziranim građanima koji posjeduju vozilo registrirano u Federaciji BiH pružiti maksimalno tri usluge pomoći na javnim cestama tijekom jedne godine.

Kako se navodi na službenoj stranici BiHAMK-a, besplatne usluge pomoći na cesti mogu se dobiti pozivom na broj 1282 ili (033) 282-100 i podrazumijevaju: informacije o stanju i prohodnosti cesta i uvjetima za vožnju u Bosni i Hercegovini, zatim dvije tehničke usluge pomoći na cesti u cilju osposobljavanja vozila za nastavak putovanja (usluge popravka manjeg kvara na vozilu), a najviše jednu tijekom mjeseca te, ako se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti, jednu uslugu prijevoza vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t do baze SPI ili najbliže registrirane servisne radionice za popravak vozila ili do odgovarajućeg parkirališta po zahtjevu/želji vlasnika na udaljenost od maksimalno 10 kilometara.

Vozilima koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge popravka vozila na licu mjesta u cilju stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti, ali nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju promet za druga vozila i sudionike u prometu.

Intervencije i zone

U slučaju značajnog povećanja poziva za pomoć na cesti prednost će imati oni koji traže intervenciju na cesti višeg ranga u odnosu na javnu cestu nižeg ranga - objasnili su iz BiHAMK-a.

Kako navode na svojoj službenoj stranici, prostorni obuhvat zone odgovornosti BiHAMK-a je područje sljedećih gradova i općina: Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša, Bužim; Tuzla, Kladanj, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna, Teočak, Čelić, Srebrenik, Gračanica, Lukavac; Doboj Istok, Olovo, Zenica, Kakanj, Zavidovići, Žepče, Maglaj, Tešanj, Usora, Doboj Jug; Goražde, Prača, Ustikolina; Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf, Travnik, Novi Travnik; Konjic, Mostar, Jablanica, Prozor/Rama; Stari Grad - Sarajevo, Centar - Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad - Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Visoko, Breza, Vareš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti