Lokalno partnerstvo za zapošljavanje

Bosanska Krupa: Evropska unija podržala poslovne ideje nezaposlenih osoba sa 19.500,00 KM

04.07.2023. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Biznisi

Gradonačelnik grada Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je u toku mjeseca juna dva ugovora o finansiranju poslovnih ideja nezaposlenih mladih osoba.

Gradonačelnik grada Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je u toku mjeseca juna dva ugovora o finansiranju poslovnih ideja nezaposlenih mladih osoba koje su se prijavile na Javni poziv za finansijsku i savjetodavnu podršku razvoja poslovanja u okviru projekta „Aktivacija i integracija nezaposlenih osoba na tržištu rada u Unsko-sanskom kantonu“ koji se realizuje kroz projekt „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II). Korisnici ove podrške Kadić Edin i Halkić Admir koji će financijska sredstva u iznosu od 19.500,00 KM iskoristiti za realizaciju svojih poslovnih ideja će također dobiti i savjetodavnu podršku za razvoj svojih biznisa.

Javni poziv za učešće u programu savjetodavne i financijske podrške razvoju biznisa bio je usmjeren prema nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis uz financijsku i savjetodavnu podršku LPZ Bosanska Krupa. Pravo na učešće u Programu podrške imale su sve nezaposlene punoljetne osobe koje žele registrovati biznis na području Grada Bosanska Krupa. Prednost za sudjelovanje u procesu pružanja podrške razvoju poslovne ideje i biznisa imali su nezaposleni mladi muškarci i žene starosti od 18 do 29 godina, nezaposlene žene, nezaposlene osobe preko 50 godine starosti, te osobe sa invaliditetom.

"Učestvovao sam u obuci i edukaciji za izradu biznis plana koja mi je mnogo pomogla. Imao sam jako dugo ideju da započnem ovaj svoj poslovni poduhvat i konačno se pojavila ova prilika koja će mi pomoći da realizujem svoju ideju. Moja biznis ideja je otvaranje i registracija Fast Food „Captains“ gdje ću se baviti prodajom brze hrane i bezalkoholnih pića u ulici Stari grad. Nadam se da ćemo opravdati povjerenje koje nam je ukazano.", izjavio je ovom prilikom Kadić Edin.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Bosanska Krupa čine Grad Bosanska Krupa i partneri: Grad Bihać, Centar za promociju lokalnog razvoja - PLOD Centar Bihać, JU „Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona“, Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, te poduzećima d.o.o. Krupa Kabine, d.o.o. Bosankar, d.o.o. ZAH, d.o.o. ACMA, d.o.o. ATNH, d.o.o. Ibrahimović, d.o.o. AKM Technlogy, d.o.o. Č.J. i d.o.o. Kostelski buk.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Grada Bosanska Krupa je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje u Bosanskoj Krupi i Bihaću kroz kreiranje i provođenje partnerskih programa za aktivaciju  i integraciju nezaposlenih osoba u USK, uspostaviti održiv program za aktivaciju, osposobljavanje,  zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba u Bosanskoj Krupi i Bihaću, putem kojeg će biti unaprjeđena konkurentnost na tržištu rada minimalno 100 osoba, te zaposleno 60  i samozaposleno minimalno 6 osoba.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite web i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti