Preko 150 zaposlenih

Firma Hajriza Brčvaka Mih BH proslavila 12 godina rada i uspješnih projekata širom svijeta

20.07.2023. 15:06 / Izvor: Akta.ba

MIH BH d.o.o. firma proslavila je nedavno u Sarajevu sa svojim klijentima, partnerima i prijateljima 12 uspješnih godina rada.

Kompanija MIH BH d.o.o. firma proslavila je nedavno u Sarajevu sa svojim klijentima, partnerima i prijateljima 12 uspješnih godina rada. 

Osnivač i vlasnik firme Hajriz Brčvak kazao je u svom govoru da proslava nije slučajno organizirana u Sarajevu, jer ovaj grad smataju ozbiljnom turističkom metropolom koja odiše tradicijom i dobrim ljudima.

"Naša grupacija je prisutna u Sarajevu već sedam godina, ovdje zapošljavamo preko 150 ljudi. Zahvaljujući lijepim poslovnim iskustvima koja već godinama imamo u Sarajevu pored postojećih poslova pripremili smo i nekoliko projekata koji će, siguran sam dodatno uljepšati već prelijepo Sarajevo", kazao je Brčvak.

MIH fiber, firma koju sada imamo u Njemačkoj bavi se izgradnjom optičke infrastrukture, počela je sa 2 radnika, a ja sam bio treći radnik te 2011. godine. Poslije 12 godina poslovanja direktno zapošljavaju preko 1.500 ljudi, a preko partnerskih firmi još 400 ljudi.

"Svake godine rastemo po svim parametrima, finansijskim obrtima, broju zaposlenih, broju ugovorenih poslova, broju priključaka i kilometrima instaliranih optičkih kablova", kazao je osnivač firme Hajriz Brčvak, dodajući da je trenutno je MIH fiber u Njemačkoj, po mišljenju provajdera najozbiljnija i najproduktivnija kompanija specijalizovanu za izgradnju optičke infrastrukture po sistemu ključ u ruke.

"Razlog što nas provajderi ovako ozbiljno shvataju ogleda se u činjenici da imamo specifičan poslovni sistem djelovanja, počev od menadžmenta, izvođenja građevinskih radova, komunikacije sa krajnjim korisnicima, instalacijom opreme u kućama i aktivacije brzog optičkog interneta. Pored mnogobrojnih komplimenata koje dobijamo za kvalitet našeg rada i poslovnog menadžmenta, svakodnevno inoviramo i unaprijeđujemo naš sistem poslovanja i samim tim povećavamo produktivnost", dodao je.

Pored primarne djelatnosti, a to je izgradnja optičke infrastrukture Brčvak ističe da veoma ozbiljno shvataju nove tehnologije, IT sektor, turizam i ugostiteljstvo i građevinu.

mih bh

"S obzrom da u poslu uvijek imamo iskrene želje i namjere, kroz djela koja nas prate mislim da smo i uspjeli, naš uspjeh vjerovatno najbolje oslikava MIH grupacija koju čine firme iz Crne Gore, Slovenije, Austrije, Holadnije, Bosne i Hercegovine, Belgije", naglasio je on.

Dodaje da su ambicije tima koji je na čelu firmi koje čine MIH grupaciju iskrene i velike, žele da kroz stabilne finansijske prihode i stalni rast plata povećavaju životni standard svojih zaposlenih.

"Želimo da unutar mih grupacije razmjenjujemo znanja, iskustva ideje i resusrse kako bi u svim zemljama poslovne operacije bile zasnovane prije svega na zdravim temeljima ali i stabilo rasli u pogledu na godišnje obrte, broj realizovanih projekata i broj zaposlenih", poručuje ovaj uspješni poduzetnik i filantrop.

ZNAČAJNI PROJEKTI ŠIROM SVIJETA

Namjera im je da stečeno znanje, iskustvo i kapital usmjere na građevinske projekte i van granica Njemačke. Trenutno, veoma uspješno realizuju značajne projekte na Zapadnom Balkanu, Austriji, Holandiji i Belgiji, a već se ukazuju prilike da djelovanje prošire i globalno, na teritoriji Amerike i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Zahvaljujući uvezivanju sektora, saradnji sa drugim velikim kompanijama i stalnim inovacijama zavrijedili smo poslovno poštovanje u svim zemljama gdje djelujemo, a na nivou MIH grupe bilježimo konstantan rast. Svi projekti koje realizujemo ili ih pripremamo za realiizaciju su značajni, a za svaki je prethodila temeljna, ozbiljna i stručna poslovna analiza, svaki naš poslovni potez je temeljno promišljen i osmišljen. Vjerujem da će mih grupacija u narednih 5 godina biti još poznatija na teritoriji Zapadnog Balkana, jer želimo da jačamo ovaj region, ulažemo u mlade i perspektivne ljude", ističe.

Osvrnuo se i na investicione projekte u Sarajevu o kojima je portal Akta.ba već pisao. U završnoj fazi je rekonstrukcija hotela na Čavljaku, odakle se pruža najbolji pogled na Sarajevo.

"Posebno želim istaći projekat na koji sam ponosan, elitni turistički, poslovni i stambeni kompleks na ekskluzivnoj lokaciji Vraca, mislim da će ovaj arhitektonsko građevinski projekat površine od preko 30 hiljada m2 svojim izgledom, kvalitetom gradnje, konceptom savremenog poslovanja i stanovanja po ugledu na Dubai, istinski dodatno uljepšati Sarajevo", naglašava.

Također su postali vlasnici "Resort 84" d.o.o. – "Odmaralište 84" d.o.o. gdje se planira izgradnja hotela sa spa centrom i restoranom te apart naselje, sa apartmanima za prodaju i iznajmljivanje kako za domaće tako i za strane goste. Planiran početak izgradnje objekta je krajem 2023. godine. 

U Sarajevu su prisutni i sa duštveno odgovornim i humanitarnim djelovanjem. Pri kraju su sa izgradnjom stambene zgrade za studente bez roditelja i socijalno ugrožene porodice. Pored izgranje ovog objekta žele da grade povjerenje prijateljstvo i razumijevanje sa građanma, poslovnom zajednicom i donosiocima odluka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Vrijedi naglasiti da su uz pomoć saradnika kao i partnera iz cijelog svijeta donirali preko 5 miliona eura ili 10 miliona maraka za socijalno ugrožene, za liječenje bolesnih, a mnoge porodice su dobile krov nad glavom.

"Upravo ovo vidimo kao najveći uspjeh naših kompanija i grupacije", ponosno ističe Brčvak.

HISTORIJSKI RAZVOJ

Mih GmbH je firma osnovana 2011.  godine u Njemačkoj. Na samom početku su se bavili asfalterskim radovima te niskogradnjom, a uporedo su se specijalizirali za građenje optičke mreže FTTH - “Fiber to the home” i kompletna projektna i tehnička rješenja.  

Od 2013. godine polaganje optičkih vlakana jedan je od ciljeva firme a 2015. postaju glavni izvođač za Deutsche Glasfaser u građenju optičke mreže, planiranju i projektovanju, te uz pomoć najsavremenijih metoda planiranja i izgradnje danas postavljaju optičku mrežu brzo i efikasno i za druge naručitelje poput EWE i Glasfaser Nordwest u Njemačkoj, KPN i Delta Fiber u Nizozemskoj te Fiberklaar u Belgiji. 

Firma također radi kompletnu infrastrukuturu za uvođenje 5G internet mreže na teritoriji Njemačke i Nizozemske. Kvalitetno planiranje od samog početka, izvođenje i kontinuirano održavanje projekata rezultiralo je mnogobrojnim referencama te smo trenutno prvi izvođač optike brzog interneta u Njemačkoj i zapošljavamo oko 1500 radnika od čega je 80% radnika sa prostora bivše Jugoslavije. 

Za nesmetano funkcionisanje firme te olakšanje poslovanja, osnivač firme Hajriz Brčvak, u Bosni i Hercegovini osniva firmu Glasfaser Connect BH koja pripada grupaciji MIH GmbH. 

Firma je sa radom počela 2017. godine a sam rad je bio koncipiran na pružanju inžinjerskih usluga planiranja FTTH i FTTX mreža za firmu u Njemačkoj. Danas se mogu pohvaliti da je obim rada i broj zaposlenih u velikom broju prerastao tu početnu zamisao. Firma Glasfaser Connect BH d.o.o. u jednom sektoru zapošljava inžinjere koji planiraju projekte za optiku te nude kompletan razvoj projekta od izbora vrste kabla, načina spajanja, splajs planova itd, te programere koji rade na razvoju vlastitih softvera i idejnim rješenjima za efikasnije poslovanje firme. Drugi sektor firme je zadužen za kompletnu logistiku i support za MIH GmbH, od evidencije radnika i njihovih učinaka na terenu preko zakazivanja termina i obrade upita klijenata u vlastitom softveru. Također, tu je i tehnički sektor za podršku korisnicima koji radi 24h, a sve u cilju što bolje komunikacije kako sa radnicima na terenu tako i sa klijentima. 

SVE FIRME I PROJEKTI BRČVAKA

MIH BH d.o.o. - Društvo je osnovano 2019. godine, osnovna djelatnost društva je uvođenje instalacija vodovoda, kanalizacija i plina i instalacija za grijanje i hlađenje

TG d.o.o. - Od 2021. godine društvo Glasfaser Connect BH d.o.o. postaje vlasnik društva "TG" d.o.o. Sarajevo. TG d.o.o. posjeduje sve licence i dozvole potrebne za pružanje usluga interneta i telekomunikacija te čije su djelatnosti samo osnažile ciljeve i buduće poslovne poduhvate.

BC Kabl - Društvo BC Kabl d.o.o. osnovano je početkom 2022. godine u sklopu poslovne saradnje sa društvom Kraft C d.o.o. sa udjelom vlasništva od 50%. Sjedište pomenutog društva je u Goraždu. Pomenuto društvo će se baviti nabavkom i prodajom 8 vrsta optičkih kablova veličina po EU standardima sa ciljem prodaje na evropskom tržištu

Eco Bosnia - Društvo osnovano u saradnji sa POMOZI.BA, sa udjelom vlasništva od 50%. Pomenuto društvo se bavi proizvodnjom industrijskih krpa za čišćenje mašina, proizvodnjom cekera, jastučnica, jorgana i drugih tekstilnih proizvoda. Sva dobit koristit će se u humanitarne svrhe

JC Holding d.o.o. - Društvo je osnovano 2022.godine, osnovna djelatnost društva je IT usluga-računarsko programiranje.

Na prostoru Crne Gore grupacija posluje kroz firme B2B i Stara Čaršija- Hotel & Spa, kao i kroz fondaciju Hemiias.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti