Zdravstveni sistem nije dobar ni za koga

Ljekarska komora KS donijela odluku da pokrene proces reorganizacije zdravstvene zaštite

08.07.2023. 11:18 / Izvor: Fena
ljekari

Od 1995. godine kada je Kanton Sarajevo uspostavljen, podsjeća on, nikada se nije pristupilo sveobuhvantoj organizaciji zdravstvene zaštite KS.

Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela je odluku da pokrene proces promjena u organizaciji zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo, a za dvije sedmice će biti objavljen poziv ekspertima iz oblasti zdravstva i zdravstvenog prava da detektiraju cjelokupne probleme i donesu prijedloge organizacije zdravstvene zaštite u KS-u.

Predsjednik Ljekarske komore KS Rifat Zaid je kazao u izjavi za Fenu da su, kao struka, prepoznali da je dosadašnja organizacija i cjelokupni zdravstveni sistem neodrživ u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Federaciji BiH.

Smatramo, kazao je Zaid, da zdravstveni sistem nije dobar ni za koga, niti za pacijente niti za ljekare i ostale zdravstvene radnike.

Od 1995. godine kada je Kanton Sarajevo uspostavljen, podsjeća on, nikada se nije pristupilo sveobuhvantoj organizaciji zdravstvene zaštite KS.

"Nakon 28 godina čekanja Ljekarska komora želi na sebe da preuzme odgovornost iniciranja i otpočinjanja rada na prijedlogu organizacije zdravstvene zaštite", istakao je Zaid.

Stoga smo, pojasnio je, odlučili da angažiramo eksperte iz oblasti zdravstva i zdravstvenog prava koji će u 60 ili 90 radnih dana detektirati cjelokupne probleme i donijeti prijedlog organizacije zdravstvene zaštite u KS-u te ga dostaviti Vladi KS i resornom ministarstvu.

"Oni bi, Vlada KS, praktično "na tanjiru" dobili prijedlog i smjernice kojim bi na najbolji način i u najvećoj mjeri riješili problem zdravstvene zaštite, ono što se danas čini nefunkcionalnim, a neki bi rekli i katastrofalnim", naglasio je Zaid.

Ljekarska komora, kategoričan je Zaid, će ovoga puta biti odlučna i ozbiljno će pristupiti tome, a u roku od nekoliko sedmica će biti donesena skripta koja će sadržavati organizaciju zdravstvene zaštite na najbolji mogući način.

"Donosimo formalne odluke kojima započinje taj proces, a on će završiti pisanim rješenjem koje ćemo dostaviti Vladi KS na dalje postupanje", naglasio je.

Za dvije sedmice će Ljekarska komora objaviti radni poziv za prijavu sa tačnim kvalifikacijama i referencama koje trebaju imati članovi buduće ekspertne grupe koja će pripremiti prijedlog organizacije zdravstvene zaštite.

"Od premijera i Vlade KS očekujemo da će iskoristiti dar Ljekarske komore koji pripremamo kada je u pitanju organizacija zdravstva u KS-u, lišena svakog politikanstva, već će to biti čisto argumenti struke, najbolji prijedlog za pacijente, ali i za uposlenike u zdravstvu, prije svega ljekare, kao najodgovornije u zdravstvenom sistemu", zaključio je predsjednik Ljekarske komore Rifad Zaid u izjavi za Fenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti