loši vremenski uslovi

Proizvođači u problemima: Prepolovljen prinos lubenice u RS

10.07.2023. 12:05 / Izvor: Nezavisne novine
RS

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Republike Srpske, prema riječima naših sagovornika, prepolovljeni su, a kako kažu, glavni razlog su loši vremenski uslovi koji su počeli na samom početku proizvodnje.

Ovogodišnji prinosi lubenice na području Republike Srpske, prema riječima naših sagovornika, prepolovljeni su, a kako kažu, glavni razlog su loši vremenski uslovi koji su počeli na samom početku proizvodnje.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara u RS, ističe za "Nezavisne novine" da će ove godine proizvodnja biti umanjena možda čak i za više od 50 posto.

"Prvi rodovi lubenice su propali, ali i ovo što je ostalo biće nekvalitetno. Proizvodnja iz Semberije i Bijeljine će sigurno kasniti, ali vidimo da je lubenica iz uvoza stigla", rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, domaća proizvodnja lubenice u RS je u deficitu.

"Ne vjerujem da ćemo imati neku dobru sezonu, vjerujem da će ponovo dominirati uvoz iz Sjeverne Makedonije, Albanije", rekao je Dojčinović.

Kako je dodao, veleprodajna cijena domaće lubenice ne bi trebalo da bude manja od 0,50 ili 0,60 KM po kilogramu.

"Realno bi bilo da poljoprivredni proizvođač zaradi u ovako teškoj godini, te zbog toga cijena ne bi trebalo da bude manja", kazao je Dojčinović, dodajući da je potrebno sačuvati proizvođače za narednu godinu, kako ne bi izgubili moral i volju za proizvodnju.

"Mislim da je za trgovce dosta zarada od 0,10 KM po kilogramu, jer lubenica jako sporo propada, ona dugo može stajati, te mislim da trgovci tu nemaju šta da izgube", rekao je Dojčinović, dodajući da bi najbolje bilo kada bi za krajnjeg potrošača cijena bila do 0,90 KM po kilogramu.

"Sigurno je da će cijena iz uvoza biti manja, ali to je starija roba koja dugo stoji", rekao je Dojčinović.

Darko Zarić, proizvođač lubenice iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine, kazao je za "Nezavisne novine" da je na ovom području dosta parcela na kojima se nalazi lubenica bilo pod vodom.

"Kod mene je rana lubenica potpuno podbacila, te zbog toga kasni 20 dana", rekao je Zarić.

Prema njegovim riječima, cijena će zavisiti od uvozne lubenice.

"Ukoliko se uvozna lubenica bude prodavala po nižoj cijeni, mi ćemo morati da se prilagodimo toj cijeni bez obzira na to koje prinose i kakav kvalitet budemo imali", rekao je Zarić.

Kako kaže, do sada su prinosi rane lubenice bili od pet do deset tona po dunumu, ali ove godine je to od pet do šest po dunumu.

"Trenutna situacija je takva da će prinosi biti umanjeni za 30 do 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Zarić, dodajući da je ovakva situacija na području čitave Semberije, a možda čak i šire.

Mladen Savić, proizvođač lubenice iz Bijeljine, ističe za "Nezavisne" da bi cijena zbog manjeg roda trebalo da parira uvoznoj.

"Sa sigurnošću mogu reći da će rod ove godine biti prepolovljen, čak i u nekim njivama koje su bile više podložne vodi rod će biti veoma loš", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, lubenicu od samog starta prate loši vremenski uslovi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti