Košarac zatražio milion KM iz budžeta za sanaciju posljedica afričke svinjske kuge

12.07.2023. 07:36 / Izvor: Akta.ba
košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac predložio je Vijeću ministara BiH da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion konvertibilnih maraka.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac predložio je Vijeću ministara BiH da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion konvertibilnih maraka za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

U prijedlogu odluke, koja je danas upućena Vijeću ministara BiH na usvajanje, navedeno je da će se sredstva putem Ureda za veterinarstvo BiH doznačiti resornom ministarstvu u Republici Srpskoj i nadležnom odjeljenju Brčko Distrikta.

Od ukupnog iznosa od milion KM, predloženo je da Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS bude dodijeljeno 850.000 KM, a Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko Distrikta 150.000 KM.

Ministar Košarac je naveo da će insistirati na tome da se predložena odluka nađe na dnevnom redu prve naredne sjednice Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za četvrtak, 13. jula, uzimajući u obzir stanje na terenu i činjenicu da je Vlada RS već proglasila vanredno stanje na području Bijeljine, Ugljevika i Lopara - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

"Riječ je o hitnim i interventnim mjerama, koje se moraju preduzeti odmah i bez odlaganja", poručio je ministar Košarac.

Prema aktuelnim podacima resornog ministarstva iz RS, do sada je prijavljeno 75 zaraženih imanja na teritoriji grada Bijeljina, dva imanja na teritoriji opštine Donji Žabar i jedno imanje na teritoriji opštine Šamac. Ukupan broj svinja sa svih zaraženih imanja na kojima je sprovodeno neškodljivo uklanjanje je oko 2.500.

Ministar Košarac je istaknuo da su nadležne institucije Republike Srpske i Brčko Distrikta utvrdile mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području od afričke kuge svinja u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja ove zarazne bolesti.

"Za tu namjenu izdvojena su sredstva iz budžeta RS i Brčko Distrikta, ali novac mora biti obezbjeđen i iz budžeta institucija na nivou BiH, jer one ne smiju biti indolentne i ignorisati stanje na terenu zbog pojave zarazne bolesti. Nivo BiH mora dati efikasan doprinos naporima institucija RS i Brčko Distrikta u suzbijanju i sprječavanju širenja afričke svinjske kuge",  zaključio je ministar Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti