USPJEŠNA KOMPANIJA

Špica sistem za evidenciju radnog vremena olakšao HR procese u Jajce Alloy Wheels

12.07.2023. 09:50 / Izvor: Akta.ba
jajce alloy

Kompanija Špica implementirala je svoj Time&Space sistem za evidenciju radnog vremena u Jajce Alloy Wheels d.o.o.

Kompanija Špica implementirala je svoj Time&Space sistem za evidenciju radnog vremena u Jajce Alloy Wheels d.o.o., uspješnoj kompaniji koja ima više od 200 zaposlenika.

Time&Space sistem, u kompaniji Jajce Alloy Wheels je omogućio automatizaciju i olakšavanje procesa planiranja rada kao i evidencije i obračuna radnog vremena. Kako bi se postigla sveobuhvatna i detaljna evidencija radnog vremena zaposlenika, integrisani su modul za pripremu za obračun plata te modul za odobrenja za prijavu zahtjeva različitih vrsta odsutnosti.

Jajce Alloy Wheels d.o.o. proizvodi aluminijske felge najviše za njemačko tržište i predstavlja najveće privredno društvo u Jajcu te je jedno od najznačajnijih bosanskohercegovačkih izvoznika. Kompanija je krenula s proizvodnjom 1985. godine, pa sve do 1992., kad pauzira s radom do ponovnog pokretanja proizvodnje 1998. godine. Značajne promjene nastupile su 2006. godine kada je kompanija u potpunosti pripala Njemačkoj, odnosno njemačkom vlasniku.

Tada je došlo do ulaganja u izgradnju objekata i dvorana za rad, širenja kompanije te su 2016. godine otvorili i osposobili lakirnicu. Kompanija broji preko 200 uposlenih. Misija kompanije Jajce Alloy Wheels je izrada modernih, atraktivnih i prije svega kvalitetnih aluminijskih felgi. Kompanija ulaže jako puno u edukaciju zaposlenika, u stalni razvoj infrastructure i novih tehnologija. Na taj način se ističu od konkurencije i kao rezultat imaju zavidan plasman proizvoda na zapad. Kolektiv ove kompanije čini veliki broj mladih inženjera koji su inovativni, pohađaju različite edukacije i seminare. Vertikalna komunikacija unutar kompanije je na zavidnom nivou (odnos djelatnika sa početnog nivoa u proizvodnji do Uprave).

Takođe, ono čime se ova kompanija može pohvaliti je odnos HR službe i ostalih zaposlenika. Uzimajući u obzir inflaciju koja se desila, kratkoročni cilj kompanije je održavanje stabilnosti poslovanja kao i održavanje odnosa sa kupcima i dobavljačima. Ulaganje u edukaciju zaposlenika kao i savršeno uhodan hijerarhijski odnos zaposlenika unutar kompanije predstavlja jedan od najvažnijih elemenata uspješnosti ove kompanije. Još jedan, ne manje bitan, faktor uspješnosti kompanije predstavlja usmjereno ulaganje kompanije i Uprave u elemente koji utiču na kvalitet proizvoda. O kompaniji Jajce Alloy Wheels O projektu unutar kompanije Jajce Alloy Wheels kontinuirano rade na poboljšanju poslovnih procesa kao i na automatizaciji poslovnih funkcija.

U skladu sa tim, odlučili su se za implementaciju sistema za evidenciju radnog vremena Time&Space, te su ovim sistemom obuhvatili cjelokupan proces evidencije i obračuna radnog vremena.

"Time&Space sistem za evidenciju radnog vremena je u velikoj mjeri olakšao HR procese u kompaniji Jajce Alloy Wheels d.o.o. na način da su automatizovali procese, napravili značajne uštede vremena zaposlenika vezano za obračun plata te smanjili absentizam radnika. Modul Approval Workflow (modul za odobrenja) im je omogućio digitalizaciju odobrenja i zahtjeva godišnjih odmora, poslovnih puteva, prekovremenog rada, popravak ukupnog broja sati, te drugih situacija u vezi s prisutnošću ili odsutnošću. Na ovaj način su postigli brži protok informacija i smanjivanje uskog grla, administativnog posla i papirologije. Kako bi se dodatno automatizirali procesi, implementirali su i modul Payroll Integration Framework – modul koji omogućava pripremu za obračun plata", navode iz Špice.

Ovaj moduli im je omogućio bržu obradu podataka zahvaljujući automatskom prenosu podataka između programa kao i smanjivanje grešaka koje su nastajale ručnim unosom. Iz kompanije Jajce Alloy Wheels d.o.o. su istakli da se zadovoljstvo zaposlenih povećalo uvođenjem ovog sistema, jer su u mogućnosti pratiti realno stanje sati u realnom vremenu, vidjeti svoje preostale dane godišnjeg odmora i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti