Inicijativa za šumarstvo i okoliš

Aplikacija "Čuvajmo šume": Borba protiv ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u šest kantona

13.07.2023. 07:39 / Izvor: Akta.ba
šume

Implementacija projekta će omogućiti građanima da anonimno prijavljuju ilegalne aktivnosti u šumarstvu putem posebno dizajnirane aplikacije "Čuvajmo šume".

Šumski ekosistemi predstavljaju jedan od najznačajnijih prirodnih resursa, jer imaju višestruke i multifunkcionalne koristi za cijelo društvo, a samo neke od njih su mogućnost proizvodnje velike količine kisika, apsorpcija ugljen dioksida, sprečavanja pojave erozije, bujica, onečišćenja i nestanka vode. S obzirom na to da su šume i zakonski prepoznate kao opće dobro, samim tim je potrebno iste štititi i održivo koristiti te ulagati napore da se sve destruktivne a posebno ilegalne radnje smanjuju i/ili potpuno uklone.

Sve to je prepoznala Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA i u skladu sa tim započela implementaciju projekta pod nazivom “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II” na području šest kantona u Federaciji BiH - Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona.

Implementacija projekta će omogućiti građanima da anonimno prijavljuju ilegalne aktivnosti u šumarstvu putem posebno dizajnirane aplikacije „Čuvajmo šume“, čime se nastoji povećati transparentnost i efikasnost u borbi protiv nezakonitih radnji koje ugrožavaju šumske resurse.

Saradnja između Inicijative za šumarstvo i okoliš - FEA i niza javnih institucija potvrđena je potpisivanjem Memoranduma o saradnji, što predstavlja izuzetno važan korak u unapređivanju zajedničkog djelovanja vladinog i nevladinog sektora, a s ciljem ostvarivanja zajedničkih rezultata u zaštiti šumskih resursa.

Memorandumi o saradnji već su potpisani s Javnim preduzećem Šumsko privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići, Šumsko-gospodarskim društvom “Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar, Upravom za šumarstvo Srednjobosanskog kantona, Ministarstvom unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Srednjobosanskim šumama d.o.o Donji Vakuf.

Ovaj korak predstavlja samo početak saradnje i očekuje se potpisivanje Memoranduma o saradnji i s drugim relevantnim institucijama u projektom obuhvaćenim kantonima.

"Ilegalne aktivnosti u šumarstvu, posebno ilegalne sječe šuma, predstavljaju ozbiljnu prijetnju našim šumskim ekosistemima, društvu i ekonomiji. Da bismo se suprotstavili ovom problemu, ključno je uspostaviti saradnju između vladinog, nevladinog sektora i građana", navodi organizacija FEA u saopćenju za javnost.

U ovoj su organizaciji uvjereni da je zajedničkim naporima moguće ostvariti pozitivne rezultate u toj oblasti te u tom kontekstu izražavaju zadovoljstvo što će građani u šest kantona Federacije BiH uskoro imati priliku da putem aplikacije „Čuvajmo šume“ koja je jednostavna za korištenje i potpuno besplatna za preuzimanje moći biti aktivni sudionici u borbi protiv ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

"Posebno smo zahvalni partnerima na njihovoj dosadašnjoj podršci i pozivamo druge relevantne institucije i građane da nam se pridruže u našim nastojanjima. Ova saradnja je tek početak, a vjerujemo da će se krug partnera i građana uključenih u borbu protiv ilegalnih aktivnosti u šumarstvu proširiti kako bismo zajedno pozitivno utjecali na zaštitu i održivo korištenje naših šuma", poručuju iz organizacije FEA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti