borba za sebe i svoja prava

Veliki uspjesi malih ljudi: Nejrina kafa nije kao druge, ona ima posebnu životnu priču

13.07.2023. 12:19 / Izvor: Akta.ba
sumero

U Sumero Savezu je dobila priliku za radno okupacionu terapiju, koja uskoro završava i samim time ova mlada djevojka dobija mogućnost za posao na otvorenom tržištu rada.

Dvadesetsedmogodišnja Nejra radi u kafeteriji Saveza Sumero "Inspire Corner“ i pravi najbolju kafu na svijetu. To je i subjektivno, ali i objektivno mišljenje. A tajna njenog uspjeha sigurno leži u osmijehu i pozitivnoj energiji koju prenosi na svakoga ko se nađe u njenoj blizini.

Iako je prošla kroz teške momente u svom životu, njen osmijeh je ostao najjače oružje. Već kao dvogodišnja djevojčica Nejra je smještena u Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave – Sarajevo.

"Tamo sam bila do svoje četvrte godine. Potom sam otišla u SOS Dječije selo, gdje sam odrasla i završila školu“, priča Nejra.

Trebalo je vrijeme da stekne povjerenje

Po završetku škole ubrzo se zaposlila i počela da živi kao podstanarka. Radila je razne poslove, među kojima je bio i rad u kafićima. Željela je da bude samostalna. No, zbog velike količine stresa nekoliko je puta bila hospitalizirana i nakon toga saznaje za Savez Sumero i „Inspire Corner“ kafeteriju.

"Nisam ni znala šta je Sumero. Kada sam došla bila sam šutljiva. Nisam htjela razgovarati sa ljudima. No, kada sam stekla povjerenje vidjela sam dosta ljudi koji mi žele pomoći i samim time sam se i ja opustila“, objašnjava ova dvadesetsedmogodišnjakinja.

Imam radnu obavezu

U Sumero Savezu je dobila priliku za radno okupacionu terapiju, koja uskoro završava i samim time ova mlada djevojka dobija mogućnost za posao na otvorenom tržištu rada.

"Zadovoljna sam što imam neku radnu obavezu, što stječem iskustvo. Super je to za moju bolju budućnost. Najviše mi se sviđa što ima dosta komunikacije sa osobljem koje radi u Sumeru“, govori ona.

Posebno joj je drago što ovo nije obična kafeterija u kojoj se naplaćuje kafa, već mjesto susreta korisnika udruženja i održavanja brojnih korisnih radionica. Kaže kako je zahvalna na prilici koju je dobila: "Sumero mi je dao priliku da uspijem i ja se nadam da sam uspjela“.

U kafeteriji radi od 8:00 do 17:00. A pošto živi sa dosta cimera kada dođe s posla popiju kafu skupa, a potom odlaze u šetnju.

"Idemo u obližnji bazen, igramo fudbala i imamo takve slične aktivnosti. Stekla sam dosta novih prijatelja. Meni je drago to sam došla ovdje i što sam upoznala ove ljude“, govori Nejra.

Sumero Savez je obitelj

Ova mlada djevojka je i samozastupnica. To su osobe koje se bore za sebe i svoja prava. Nedavno je pričala o svom životnom iskustvu i na jednom od panela povodom održavanja Sumero dana otvorenih vrata.

Događaj je organiziran s ciljem diskusije o procesu deinstitucionalizacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, u suradnji s međunarodnom organizacijom People In Need kroz My Work projekt, a pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u BiH. 

Tom prilikom je naglasila da Sumero Savez smatra svojom drugom obitelji: "Stvarno su tu kao oslonac i šta god je potrebno. Mogu računati na njih 24 sata“. 

Savez Sumero i People in Need u Bosni i Hercegovini već duži niz godina zajedno rade na projektima koji zagovaraju deinstitucionalizaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U dugogodišnjoj suradnji izrodile su se brojne pozitvine priče. Podrška ovim projektima je Vlada Republike Češke. 

Želim ostati u BiH

Ističe kako je nikada nije privlačila pomisao da ode iz Bosne i Hercegovine: "Želim ostati ovdje. Naravno, željela sam otići na more na nekih 10 dana, ali odlazak iz države ne planiram“.

Želja joj je da ovdje ima svoj kafić jer stvarno voli ovaj posao. Vidi se kao neko ko bi mogao biti samostalan, raditi i zarađivati, ali i voditi vlastiti život.

Svima onima koji su se našli u sličnim životnim situacijama i okolnostima za kraj ovog teksta je poručila: "Borite se za ono što želite i vjerovatno ćete to ostvariti“.  

Autor: westernbalkans.peopleinneed.net - Adin Šabić, Communication Coordinator BiH
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti