razmjena znanja i iskustava

Zajednička saradnja: Potpisan Memorandum u svrhu inovacija i digitalne transformacije MSP

14.07.2023. 12:36 / Izvor: Akta.ba
GIZ

Ovaj dokument uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija.

Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Lejla Gurbeta Pokvić i direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH koji provodi Projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini” Eva Näher, potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Memorandum o saradnji.

Ovaj dokument uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija. Cilj Memoranduma, između ostaloga, je razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija, te poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacije procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća.

Predviđeno je da se putem ovog centra uspostave mehanizmi praćenja i evaluacije napretka digitalnih transformacija malih i srednjih poduzeća, kao i da se kontinuirano unapređuju usluge i aktivnosti kako bi se postigli željeni rezultati i zadovoljile potrebe malih i srednjih poduzeća u procesu digitalne transformacije.

Federalno ministarstvo, Verlab i GIZ, uz međusobnu saradnju na aktivnostima podrške malim i srednjim poduzećima, u skladu s potpisanim dokumentom, radit će i na unapređenju nivoa primjene informacionih tehnologija radi modernizacije poslovanja malih i srednjih poduzeća. Među prioritetima su i razmjena znanja i iskustava u dobre prakse korištenja novih tehnologija, te pružanje podrške modernim modelima poslovanja u različitim oblastima. Također, saradnja podrazumijeva analizu normativnog okvira i predlaganje izmjena ili novih propisa s ciljem unapređenja procesa digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH.

Potpisnici Memoranduma imenovat će svoje predstavnike koji će se redovno sastajati radi planiranja, koordiniranja, te ostvarivanja aktivnosti na podršci malim i srednjim poduzećima u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti