Deveto predstavništvo

Republika Srpska otvara predstavništvo u Kini

17.07.2023. 08:01 / Izvor: SRNA
kina

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će deveto predstavništvo Republike Srpske u inostranstvu biti otvoreno u Kini.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će deveto predstavništvo Republike Srpske u inostranstvu biti otvoreno u Kini sa čijim privrednim subjektima je RS-a u proteklom periodu ostvarila zapaženu saradnju.

"Uzimajući u obzir i to da smo otvoreni za strana ulaganja i investicije, itekako postoji društveno-ekonomska opravdanost za osnivanje ovog predstavništva", rekao je Klokić, prenosi Srna.

On je dodao da će predstavništvo RS-a u Kini imati sjedište u Šangaju, a osniva se radi obavljanja poslova za potrebe Republike Srpske u oblasti privredne, naučnotehničke, kulturne, prosvjetne, socijalne, informativne, sportske i ostale saradnje sa subjektima u Kini.

"Vlada Republike Srpske donijela je odluku o osnivanju predstavništva Republike Srpske u Narodnoj Republici Kini. Time se izražava opredijeljenost Republike Srpske da širi mrežu svojih predstavništava u inostranstvu i da u pojedinim državama osniva predstavništva radi obavljanja poslova Republike Srpske u brojnim oblastima, a u skladu sa ustavnim položajem i ovlašćenjima Srpske, zaključio je Klokić", prenose mediji.

Republika Srpska trenutno ima osam predstavništava i to u Srbiji, Izraelu, Austriji, Belgiji, Rusiji, Grčkoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Godišnje se za njihove troškove izdvaja oko 5 mil. KM i često su meta kritika opozicije koja smatra da rezultati rada nisu opravdali njihovo postojanje kao i zbog nedovoljne transparentnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti