POTVRDIO HRNJIĆ

Afrička svinjska kuga ušla i u Federaciju BiH

17.07.2023. 11:06 / Izvor: Fena
SVINJSKA KUGA

Hrnjić je istakao kako je još ranije ova zaraza ušla na teritorij BiH, putem farmi u Republici Srpskoj, a od prošle sedmice prisutna je i na području FBiH.

Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Kemal Hrnjić, tokom razgovora s premijerkom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Vinkom Marićem, potvrdio je da je zaraza “afričke svinjske kuga” otkrivena i na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Hrnjić je istakao kako je još ranije ova zaraza ušla na teritorij BiH, putem farmi u Republici Srpskoj, a od prošle sedmice prisutna je i na području FBiH.

"Nažalost, od prošle sedmice – imali smo sumnje na nekoliko farmi u Posavskom kantonu, da je ušla u FBiH. I, evo, sa žaljenjem danas mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu “afričke svinjske kuge”. Radi se o virusnom oboljenju i vrlo teško ćemo zaustaviti napredovanje tog virusa. Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, koji moraju poduzeti sve preventivne mjere koje je, još prije 15-20 dana, uputilo Federalno ministarstvo. Moraju ih dosljedno provoditi, moraju učiniti sve da što je moguće da što više usporimo napredovanje virusa na druge farme. Bit će vrlo teško, očkujem da je to jedan novi izazov u FBiH, koji nas očekuje u Posavskom kantonu. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovački kanton, tako će biti jako teško napredovanje virusa", upozorava ministar Hrnjić.

Situacija je, napominje, već eskalirala u susjednoj Hrvatskoj pa predstoji borba i na području FBiH.

"Očekujemo poteze sa državnog nivoa. Prije svega, od Vijeća ministara BiH i Agencije za veterinarstvo BiH. Očekujem i njihove konkretne korake pa ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupati", najavio je Hrnjić.

Na pitanje da li će biti donesena zabrana o organiziranju stočnih pijaca, ministar Hrnjić je istakao kako je, po njegovom mišljenju, “već danas to trebalo napraviti i zabraniti”.

Očekuje, dodao je, stav struke, ali stav federalnog ministarstva je jasan - "da se zabrani kretanje tih životinja; da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi".

Treba, dodaje, poduzeti sve da se spriječi prijenos virusa, koji "nije opasan po čovjeka, ali je vrlo poguban za životinje" te da može napraviti velike šteta u proizvodnji svinja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti