USLOVI STROGO ČUVANA TAJNA

Kompaniji Coca-Cola HBC B-H produžena koncesija za korištenje pitke vode u Hadžićima

18.07.2023. 09:33 / Izvor: Akta.ba
coca cola

Predviđeno je da se Ugovor obnovi na period od pet godina, čime će "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo ostvariti pravo korištenja pitke podzemne vode u obimu od dvanaest litara u sekundi.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici donijela Odluku kojom se Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo daje saglasnost za obnavljanje Ugovora o koncesiji za korištenje pitke podzemne vode iz bunara B-1 sa koncesionarom "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo. 

Po zahtjevu "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo za obnavljanje Ugovora o koncesiji za korištenje pitke podzemne vode iz bunara B-1, koji je 2013. godine zaključen između Vlade Kantona Sarajevo i "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo, Ministarstvo privrede KS, nakon što je provelo postupak obnavljanja navedenog Ugovora o koncesiji, u kojem je koncesionar "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo ispunio potrebne uslove, predložilo je Vladi KS ovu odluku. Vlada KS podržala je prijedlog Ministarstva privrede KS i dala saglasnost za produženje koncesije.

Predviđeno je da se Ugovor obnovi na period od pet godina, čime će "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo ostvariti pravo korištenja pitke podzemne vode u obimu od dvanaest litara u sekundi, odnosno u obimu od 378.683,42 m³ na godišnjem nivou, iz bunara koji se nalazi u proizvodnom krugu ove kompanije.

Pitka podzemna voda iz ovog bunara koristit će se za proizvodnju bezalkoholnih pića i osvježavajućih napitaka, proizvodnju pitke vode obogaćene mineralima-stolne mineralne vode i za tehnološke potrebe.

Potpisivanjem Ugovora rasteretit će se sistem vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, doprinijet će se razvoju privrede konkretno na području Općine Hadžići, u kojoj značajnu ulogu ima proizvodnja bezalkoholnih pića. Pored toga obnavljanje navedenog Ugovora predstavlja jedan vid poticaja investicijama kojima se ostvaruje ekonomski rast, omogućava dodatna sredstva putem naknade za koncesiju kao i povećanje javnih prihoda kroz poreze.

Ugovor o obnavljanju predmetnog Ugovora o koncesiji će u ime Vlade KS kao koncesora potpisati ministar privrede KS Zlatko Mijatović i ovlašteno lice pravnog lica "Coca-Cola HBC B-H" d.o.o. Sarajevo kao koncesionara.

Iz Vlade KS nije saopćeno pod kojim uslovima su sa Coca Colom i ostalima potpisali koncesione ugovore o korištenju vode za piće.

"Takve "sitnice" su kantonalnim zakonom strogo čuvana tajna", navode iz Ekoakcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti