U SUNCU JE POTENCIJAL

Lager preuzeo vlasništvo od Nijemca čija firma gradi najveći solarni park u Krajini

20.07.2023. 15:11 / Izvor: Akta.ba
solarna

Kompanija Lager d.o.o. Posušje postala je vlasnik firme Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja je bila u vlasništvu njemačke kompanije.

Kompanija Lager d.o.o. Posušje postala je vlasnik firme Promondis Energy iz Sanskog Mosta koja je bila u vlasništvu njemačke kompanije odnosno investitora Bertholda Brentrupa, javlja Akta.ba.

Podsjetimo, radi se o kompaniji koja je dobila sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac "Bjelajski Vaganac", što znači da Lager preuzima ovaj projekat.

promondis

 

Kako je ranije najavljeno, ukupna investicija procijenjena je na 65 miliona eura i biće jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona. 

U sklopu ovog projekta planirana je izgradnja solarnog parka na tri lokacije pojedinačne snage 29,5 MW, a ukoliko bude sve teklo prema planu, to će biti najveće postrojenje za proizvodnju solarne električne energije na području bivše Jugoslavije i zauzimat će površinu od oko 150 hektara.

Sa projektom su započeli prije dvije godine a sve pripremne razgovore Vlada USK vodila je sa njemačkim investitorom Bertholdom Brentrupom, koji je izrazio spremnost da firma Promondis investira u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području USK. 

Berthold Brentrup je već godinama prisutan u Unsko-sanskom kantonu sa još jednom HIK GmbH koja je osnivač uspješne kompanije HIK d.o.o. Sanski Most.

vlada usk

Berthold Brentrup sa premijerom Ružnićem

Za sada nije poznato kako i je zašto Lager preuzeo Promandis.

Inače, Lager je već odavno krenuo sa investicijama u ovom sektoru i cilj im je postati regionalni lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Uz vjetroelektranu Krš-Pađene u Hrvatskoj, Lager ima u planu graditi vjetroelektranu Gradina (42 megavata) kraj Tomislavgrada u BiH.

Projekt Krš-Pađene, odnosno tvrtku C.E.M.P., preuzeli su 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili sa hrvatskom birokratijom.

Kako stvari stoje, posuška kompanija je ovaj recept prepisala i u Bosni i Hercegovini te preuzela projekat od Nijemca koji je savladao sve pravne i druge birokratske barijere i dobio sve potrebne dozvole.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti