Grad uz građane

Gradonačelnik Petrović pozvao 20 bijeljinskih milionera da pomognu sanaciju štete

21.07.2023. 11:13 / Izvor: Akta.ba
bijeljina

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo našu zemlju, Semberiju, Bijeljinu, pričinilo je veliku materijalnu štetu.

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo našu zemlju, našu Semberiju, našu Bijeljinu, pričinilo je veliku materijalnu štetu, ljudima je za pola sata uništeno ono u šta su uložili sve što su imali, ono na čemu su vrijedno radili, prolili znoj i napravili žuljeve na rukama, ono od čega su trebali živjeti i prehraniti svoje porodice, napisao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine na svom Facebook nalogu.

"Samo šteta od uništenih plastenika sa zasadima i plodovima povrća i voća je nesaglediva, uništene su velike površine kukuruznih polja, što nakon slabog prinosa pšenice dodatno komplikuje cijelu privrednu situaciju u Semberiji i čitavoj zemlji! Pored velike štete u oblasti poljoprivrede, šteta je načinjena i na stambenim objektima, elektro-mreža je na više lokacija u kvaru, zakrčeni su nam putevi”, naveo je.

Petrović je zahvalio svim ljudima koji su sinoć samoinicijativno krenuli u pomoć i počeli s raščišćavanjem puteva, “hvala radnicima Komunalca, Vodovoda, pripadnicima Vatrogasne jedinice i Civilne zaštite koji su od sinoć na terenu i vrijedno rade na raščišćavanju puteva, ali isto tako molim građane za strpljenje!”

“Za par trenutaka počeće hitno zasjedanje Kriznog štaba za vanredne situacije, danas idem u obilazak terena, formiraćemo Komisiju za procjenu štete i više institucija se mora uključiti kako u vidu pružanja materijalne podrške tako i u vidu sastavljanja adekvatnog pravilnika za pomoć ljudima! Pozvao sam ministra poljoprivrede Minića da sa mnom krene u obilazak terena i da obiđemo nekoliko domaćinstava”, istakao je.

Grad će, kaže gradonačelnik, stati uz svoje građane koliko je to u mogućnosti, ali je izuzetno bitno da se sada svi udruže i da zaborave na sve vidove podjela, jer ovo je trenutak kada narodu i zemlji treba pomoći.

U skladu sa tim, pozivam sljedeće institucije i instance:

– Sa republičkog nivoa neophodna je hitna reakcija i podrška Vlade Republike Srpske, Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstva finansija, Ministarstva energetike i rudarstva. Danas će biti poslat dopis Kompenzacionom fondu/Fondu solidarnosti Republike Srpske sa zahtjevom da se odobre sredstva za pomoć narodu Bijeljine koji je petrpio štetu

– Neophodna je i hitna reakacija i intervencije sa nivoa države Bosne i Hercegovine, svaki vid podrške i pomoći je zlata vrijedan

– Neophodno je da se lokalni milioneri, a samo na teritoriji Bijeljine ih ima preko 20, da ih sada ne imenujem sve, uključe aktivno i izađu sa sopštenjem kako i koliko mogu pomoći semberskom domaćinu.

Ne mora to biti pomoć u finansijskom smislu, ali neka kupe najlone za plastenike, neka podrže popravku krovova kuća ili neki drugi vid materijalne pomoći koji će značiti našim ljudima. Red je da se konačno bar na neki način odužite državi i narodu, jer svoja milionska bogatstva ste stekli upravo na račun države i naroda!

– Pozivam naše ljude iz dijaspore da se aktivno uključe i pomognu koliko god mogu.

– Molim prodavce i vlasnike radnji gdje se može kupiti materijal za plastenike da ne podižu cijene, već naprotiv daju popuste ljudima koji su pretrpjeli štetu.

Molim majstore na građevini da se uključe i pomognu svojim komšijama kojima je krov stradao da isti što prije se sanira”, navodi se u objavi Petrovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti