Aktivisti građanske inicijative "Jer nas se tiče"

Ukoliko se ne pronađe rješenje za deponiju "Uborak" sredinom kolovoza slijede blokade

21.07.2023. 11:33 / Izvor: Fena
uborak press

Hujdur je kazao kako će, ukoliko se ne pronađe rješenje i izmjesti deponija, blokirati deponiju sredinom kolovoza ili početkom rujna.

Aktivisti građanske inicijative ''Jer nas se tiče" poručili su u petak u Mostaru kako su podigli kaznene prijave protiv direktora JP "Deponija" Mirhada Grebovića, gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića, predsjednika Gradskog vijeća Mostara Salema Marića i ostalih NN lica odgovornih za, kako su naveli, stanje na deponiji ili za izazivanje požara prema osnovanim sumnjama tužiteljstva koje će to utvrditi prilikom istrage.

Dodatni razlog za podizanje prijava je sumnja aktivista da su kršenjem propisa, propuštanjem nadzora i neobavljanjem svojih službenih dužnosti ugrozili čistoću zraka i tla na širem području i direktno utjecali na pogoršanje uvjeta života ljudi, te da su na taj način dana 18. srpnja 2023. godine sudjelovali u izazivanju opće opasnosti izazvane požarom na deponiji, navodi se u priopćenju iz inicijative "Jer nas se tiče".

"Prijavu smo izvršili zbog sumnje da su navedene osobe dozvoljavajući rad JP 'Deponija', smještene na lokaciji Uborak, protivno propisima koji uređuju ovu oblast prekoračili granice svoje službene dužnosti, te ne obavljajući službene dužnosti zatvaranja nelegalne deponije djelovali u korist JP 'Deponija', sve na štetu građana grada Mostara i MZ Vrapčići i Bijelo Polje time povrijeđujući njihova prava", izjavio je Fuad Hujdur, član i aktivist Građanske inicijative ''Jer nas se tiče''.

Hujdur je kazao kako će, ukoliko se ne pronađe rješenje i izmjesti deponija, blokirati deponiju sredinom kolovoza ili početkom rujna.

"Prvo idemo s tužbama, a sačekati ćemo da prođu odmori, dolje je prevruće i ne želimo izlagati ljude koji će blokirati vrućinama. Također, sačekat ćemo federalnu ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder da vidi koje je rješenje i hoće li to biti završeno. Glavni uvjet da li izlazimo ili ne izlazimo na blokadu ovisi o tome hoće li ponuditi novu lokaciju za deponiju, što je obećano", rekao je Hujdur. 

Kako kažu iz inicijative, stara deponija je već više od desetljeća zatvorena i trebala je biti adekvatno sanirana, nije u vlasništvu JP "Deponija", a ovo poduzeće je ipak proteklih mjeseci na tom dijelu odlagalo veću količinu plastike i najlona.

"Upravo je na tom dijelu 18. srpnja došlo do izbijanja požara. Naime, tada se dogodio još jedan u nizu požara na deponiji i to na staroj plohi koja je odavno trebala biti sanirana", dodao je Hujdur.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti