OBJAVLJEN JAVNI POZIV

FBiH sufinansira ulaganja dijaspore u povratnička mjesta

22.07.2023. 08:23 / Izvor: Akta.ba
dizdar

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje investicijskih projekata iseljeništva u povratničkim sredinama.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica raspisalo je Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje investicijskih projekata iseljeništva u povratničkim sredinama na prostoru Bosne i Hercegovine.

Poziv je raspisan za područja srednje razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina i gradova u skladu sa indeksom razvijenosti Federalnog zavoda za programiranje razvoja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Cilj Javnog poziva je podržati realizaciju investicijskih projekata pokrenutih od strane poduzetnika iz bosanskohercegovačkog iseljeništva radi ekonomskog osnaživanja povratnika u povratničkim mjestima, te animiranje građana koji imaju boravište van države da daju doprinos ekonomskom napretku Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

Rasorni ministar Nerin Dizdar kaže da je taj poziv raspisan, prvi put, a u skladu sa opredjeljenjem nove Vlade FBiH i ministarstva da se osigura dugoročna ekonomska stabilnost povratničkih zajednica.

"Drugo jednako bitno strateško opredjeljenje je i zaustavljanje odliva stanovništva i kreiranje uslova za eventualno preokretanje trenda, te uključivanje iseljeništva u društveno-ekonomske trendove u Bosni i Hercegovini. Podsjećam da prema službenim podacima, na račune u Bosni i Hercegovini iz inostranstva godišnje biva uplaćeno blizu 4 milijarde KM, ne računajući novčanu pomoć koja se doznači mimo bankarskog sistema. To je ogroman ekonomski potencijal koji ujedno potvrđuje da naši državljani u iseljeništvu imaju želju i opredijeljenje da doprinose ekonomskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine", kazao je Dizdar.

Pojašnjava da je namjera stvoriti sistemske preduslove koji će omogućiti bh. građanima u inostranstvu da vlastita sredstva investiraju i na najefikasniji način doprinose razvoju države.

"Ovim javnim pozivom, kojim uz reintegraciju našeg iseljeništva u domaće tokove želimo dati snažniji impuls zapošljavanju povratnika, krećemo u realizaciju strateških ciljeva u smislu redefinisanja uloge ministarstva koje se ima namjeru dosta više fokusirati na razvojne, ekonomske mjere podrške povratku", kazao je Dizdar.

Pravo učešća imaju investitori, pravni i privredni subjekti registrovani van Bosne i Hercegovine čiji su vlasnici/većinski suvlasnici državljani Bosne i Hercegovine koji imaju boravište van Bosne i Hercegovine, a koji planiraju proširiti poslovanje na područje Bosne i Hercegovine u roku od 90 dana od dana potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom Javnom pozivu.

Pravo učešća imaju i fizičke osobe, državljani Bosne i Hercegovine koji imaju boravište u iseljeništvu koji namjeravaju investirati u pokretanje novog privrednog društva u Bosni i Hercegovini.

Planirana sredstva za sufinansiranje investicijskih projekata u skladu sa ovim Javnim pozivom iznose ukupno 600.000 KM. 

Vrijednost sufinansiranja jednog investicijskog projekta od Ministarstva će iznositi do 150.000 KM. Izabrani investitori preuzimaju obaveze da najmanje 70 posto svog ulaganja realizuju u novcu, što će dokazati potvrdom ovlaštene finansijske institucije (banke) o izvršenom transferu kapitala u Bosnu i Hercegovinu, prilikom potpisivanja sporazuma o dodjeli sredstava po ovom Javnom pozivu; preostalu vrijednost realizuju kroz ulaganje u: objekte, opremu, obuku radnika, licenciranje/certificiranje.

Rok za dostavljanje prijava je 15. septembar 2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti