Camino Dubrovnik – Međugorje

Predstavljena nova pješačko turističko-hodočasnička staza

24.07.2023. 08:51 / Izvor: Akta.ba
CAMINO ugovor

Buduća pješačko turističko-hodočasnička staza "Camino Dubrovnik – Međugorje" predstavljena je nedavno u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

Buduća pješačko turističko-hodočasnička staza "Camino Dubrovnik – Međugorje" predstavljena je nedavno u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, a prvom javnom predstavljanju projekta prethodilo je svečano potpisivanje sporazuma o sudjelovanju u projektu između partnera - Grada Dubrovnika, Grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (županije).

Ispred Grada Dubrovnika sporazum je potpisao gradonačelnik Mato Franković. "Smatram da pokrećemo jedan sjajan projekt čiji će razvoj donijeti novu vrijednost našim sredinama", rekao je uvodno gradonačelnik i zahvalio svim sudionicima što su prepoznali projekt i posvetili se njegovoj realizaciji.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović, načelnik Općine Čitluk Marin Radišić te direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić. Sporazum je u ime gradonačelnika Grada Čapljine Smiljana Vidića potpisala predstavnica gradske uprave Danijela Nogolica, dok je u ime načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića potpisnik sporazuma njegov savjetnik Milan Batinović.

camino

 

Projekt Camino Dubrovnik – Međugorje odnosi se na Put sv. Jakova od Dubrovnika do Međugorja kojim bi se pješačko turističko-hodočasničkom stazom u dužini od oko 147 kilometara povezali benediktinski samostan u Dubrovniku i crkva sv. Jakova u Međugorju. Kroz Projekt će se definirati i izraditi staza koja bi počevši od samostana sv. Jakova u Dubrovniku hodočasnike i ostale zainteresirane turiste i putnike kroz šest dana dovela do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Novu stazu predstavio je koordinator projekta Goran Cvjetinović. Ona svojim najvećim dijelom prolazi starim putevima koje je stanovništvo ovog područja koristilo kroz povijest, a obiluje brojnim vrijednim prirodnim i baštinskim lokalitetima.

"Čišćenje i označavanje rute u cijelosti planirano je tijekom rujna i listopada. Uslijedit će njeno detaljno snimanje te izrada aplikacije. Velika pozornost", istaknuo je Cvjetinović, posvećena je pitanju sigurnosti na ruti.

Goran Cvjetinović zahvalio je svim sudionicima na projektu, a posebice HGSS-u Stanici Dubrovnik te Hercegovačkoj gorskoj službi spašavanja – stanicama Čapljina i Čitluk, planinarskim društvima Snježnica i Brotnjo, JVP Dubrovački vatrogasci i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja obuhvaćenog rutom, ali i brojnim mještanima čiji je doprinos u mapiranju staza, od kojih se dio nije dugo koristio, bio od velike pomoći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti