NE/TRANSPARENTNO POSLOVANJE

Ortak AG i dalje glavni "ortak" Elektrokrajini

24.07.2023. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Nabavke

Kako kažu strčnjaci iz oblasti građevine jako je teško uči u stvarne troškove kada su u pitanju ovakve vrste radova – zemljani.

Zbog velike količine novca koji se na godišnjem nivou troši za javne nabavke dobara i usluga u okviru javnih projekata, oblast javnih nabavki je naročito podložna korupciji.

Da javne nabavke i dalje ne funkcionišu na transparentan način i da pojedini koruptivnim djelovanjem dolaze do velikih svota novca pokazuje i poslovanje firme Ortak AG iz Prnjavora koja od svog osnivanja 2015. pa do danas nije ostvarila niti jednu drugu saradnju osim sa kompanijom Mješovitiog holdinga ERS - MP a.d. Trebinje - ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka, na koju je očito “pretplaćena”.

Ortak AG je za Elektrokrajinu, sudeći po dodjelama u koje portal Akta.ba ima uvid, siguran dobavljač za usluge izvođenja građevinsko-zemljanih radova kako planiranih tako i interventnih za ZP Elektrokrajina u Banjoj Luci, Prnjavoru, Srpcu i Čelincu. 

Prema planu nabavki za 2023. godinu, Elektrokrajina planira relizairati deset ovakvih građevinskih radova, jedni su vrijedni čak 300 hiljada KM.

Ono što ovu firmu čini zanimljivijom jeste da je jedan od osnivača bio i Aleksandar Cvijanović, muž članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i bivši direktor Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Njegovo ime se krije iza trenutne direktorice Snježane Slijepčević.

Aleksandar Cvijanović prošle godine je i demantovao pisanje pojedinih medija, da je on još uvijek suvlasnik preduzeća Ortak AG Prnjavor. 

"Tačna informacija je da sam bio jedan od dva osnivača, ali i da sam ubrzo nakon osnivanja navedenog preduzeća izašao iz vlasničke strukture o čemu svjedoči i notarska isprava iz februara 2016. godine", istakao je tada Cvijanović.

U 2023. do danas Ortak AG je sa Elektrokrajinom zaključio osam ugovora. Najveći je iznosio 234.675,14 KM. U 2022. godini realizirao je 14 ugovora, a najveći potpisan bio je vrijedan 250 hiljada KM.

Samo u zadnje dvije godine ova firma je na osnovu ugovora sa Elektrokrajinom prisvojila 1,2 miliona KM, dok prijavljeno finansijsko stanje pokazuje nešto drugo.

Na osnovu dostavljenih finasijskih izvještaja ova firma je u 2022. prihodovala "samo" 752.337,00 KM.

Kako kažu strčnjaci iz oblasti građevine, jako je teško ući u stvarne troškove, kada su u pitanju ovakve vrste radova – zemljani.

U svojoj oblasti djelovanja ova firma registrovana je u Donjim Vijačanima kod Prnjavora za pripremne građevinske usluge ali i za usluge uzgoja svinja.

Poslovanje ove firme već duže vrijeme budi interes kako medija tako i javnost, praksa obje firme se ne mjena - praksa dodijeljenih ugovora se ne mijenja, te je firma Ortak AG i dalje glavni "ortak" Elektrokrajini. jer iz godine u godinu praksa obje firme se ne mjena.

Kao što se može vidjeti infografici dodijeljenih ugovora, u ovoj godini nastavili su istim "uigranim" tempom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti