NAJAVLJUJU I TUŽBE

Tri institucije kulture nezadovoljne raspodjelom novca, traže konačno rješavanje statusa

26.07.2023. 15:08 / Izvor: Fena
kultura

Tri spomenute institucije, najvjerovatnije, reagirati tužbom prema nadležnom ministarstvu sa zahtjevom da im se nadoknadi sav novac (razlika) od 2014. godine do danas

Čelnici Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskog muzeja BiH smatraju da su raspodjelom novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i klulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu", prekršeni Zakon o Budžetu i Zakon o izvršenju Budžeta FBiH.

Istaknuo je to danas na pres-konferenciji u Umjetničkoj galeriji BiH, na kojoj su se direktori triju spomenutih institucija kulture – Strajo Krsmanović, Šejla Šehabović i Elma Hašimbegović, referirali na, kako su naveli, skandaloznu raspodjelu novca, u sklopu koje je ovim institucijama dodijeljeno po 40.000 KM.

Tim povodom, medijima je prezentirana Odluka sa 102. sjednice Vlade iz marta 2014. godine, kojom je Vlada FBiH izrazila spremnost za privremeno preuzimanje sufinansiranja i upravljanje institucijama kulture od značaja za BiH.

Naime, tom je odlukom, između ostalog, putem spomenutog transfera Umjetničkoj galeriji BiH dodijeljeno 210.000 KM, Historijskom muzeju BiH 240.000 KM, a Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 150.000 KM.

"Ako u Budžetu stoji da su to institucije od značaja za Bosnu i Hercegovinu, onda nikako ne možemo pristati da na taj grant apliciraju npr. lokalni domovi kulture, organizovane i održavane od lokalnih zajednica, ili institucije kantonalnog nivoa", kazao je, među ostalim, direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, navodeći kako je budžet zakonska kategorija.

Najavio je kako će tri spomenute institucije, najvjerovatnije, reagirati tužbom prema nadležnom ministarstvu sa zahtjevom da im se nadoknadi sav novac (razlika) od 2014. godine do danas koji nisu dobili, a koji je grantom bio predviđen.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je kako je zanemarivanje institucija kulture kontinuirano, te da se pritom ne poštuju ranije odluke nadležnih, kao i da je time ugrožena kulturna baština BiH.

"Zašto mi ne znamo koji su kriteriji (za dodjelu sredstava - op. a.) i ko je u komisiji. To je pitanje koje treba postaviti svim ministarstvima u ovoj državi", dodala je, uz opasku da bi odgovor na to pitanje mogao biti da nekome odgovara da to ne bude transparentno.   

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović podsjetila je kako je u kontekstu sistemskog (ne)rješavanja statusa institucija kultura na državnom nivou, nedavno upućen zahtjev na adrese sva tri nivoa vlasti – državni, entitetski i kantonalni, ali da odgovor još nije stigao.

U osvrtu na aktuelnu raspodjelu sredstava, ocijenila ju je ponižavajućom, navodeći kako su najveće kolekcije kada se radi o kulturno-historijskom naslijeđu, književnom legatu i umjetničkoj kolekciji dobile pravo na nešto više od 3.000 KM na mjesečnom nivou.

Čelnici triju institucija upozorili da na situaciju u kojoj tokom 30 godina nijedna vlada, niti visoki predstavnik u BiH nisu smogli snage da nađu rješenje za status sedam institucija kulture na državnom nivou, istovremeno, pozivajući nadležne da poduzmu odgovarajuće korake na tom planu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti