Počela realizacija projekta studijskih putovanja

U Sarajevo stigli učenici japanske gimnazije, družit će se sa učenicima Treće gimnazije

28.07.2023. 10:29 / Izvor: Akta.ba
japanski učenici

Treća gimnazija Sarajevo u saradnji sa Udruženjem alumnija ove gimnazije, pokrenula je projekat razmjene znanja i studijskih putovanja sa jednom od najboljih gimnazija iz Tokya.

Treća gimnazija Sarajevo u saradnji sa Udruženjem alumnija ove gimnazije, pokrenula je projekat razmjene znanja i studijskih putovanja sa jednom od najboljih gimnazija iz Tokya, Kaichi Nihonbashi Gakuen (KNG). 

Nakon obavljenih priprema i prve faze projekta, druga faza projekta počela je sinoć, dolaskom 11 učenica i učenika iz Japana u Sarajevo sa dva njihova profesora, koji će se družiti i učiti zajedno sa učenicama i učenicima iz Treće gimnazije Sarajevo. U 10 dana koliko traje posjeta gostiju iz Japana, programom interaktivnog učenja su predviđene mnogobrojne radionice, upoznavanje sa osnovama bosanskog jezika, posjete kompanijama, institucijama i kulturno – povijesnim znamenitostima i upoznavanje sa prirodnim ljepotama u Bosni i Hercegovini. 

"Puno je stvari koje povezuju Bosnu i Hercegovinu i Japan. Naš cilj je upoznati se međusobno, razmijeniti znanja i razviti prijateljstvo među ovim mladim ljudima, u duhu razvijanja prijateljstva između dva naroda. Planiramo održavati radionice sa institucijama poput Ambasade Japana, EBRD-a i mnogih uspješnih bh. kompanija koje su odlučile pomoći nam i biti naši partneri na ovom projektu, a sve kako bismo stavili naglasak na značaj aktivnog učenja, međukulturne razmjene i diplomatije. Konačno, jedna od tih radionica će za cilj imati izradu zajedničkog projekta dvije škole. Taj projekat će učenici prezentirati kada delegacija Treće gimnazije odputuje u Tokyo u oktobru ove godine. Naš odlazak u Japan u oktobru ove godine je ujedno treća faza projekta", riječi su koordinatora provedbe projekta i profesora u Trećoj gimnaziji Sarajevo Kerima Hadžića. On je naglasio da je ovo ujedno signal našoj dijaspori, te kako bi veliki uspjeh na koncu bilo samo identificiranje članova dijaspore koji bi mogli uticati na razvoj saradnje škola iz BiH i njihovih škola ma gdje oni bili.

Učenici i profesori iz Japana će najprije u petak posjetiti Muzej ratnog djetinjstva, jezgru Grada Sarajeva, i Zemaljski muzej, gdje će biti održana radionica o historiji Sarajeva. Slijedi radionica o izgradnji mira kroz ekonomiju sa direktoricom EBRD BiH, gospođom Manuelom Naessl i predstavnikom Japanske ambasade u BiH. Predviđen je odlazak u Mostar i to vozom Sarajevo – Mostar, jednom od najljepših pruga na svijetu, a gdje je uz posjete znamenitostima Mostara, planirana i radionica u koorganizaciji sa AmCham BiH na temu preduzetništva za srednjoškolce, kao i posjeta večerima poezije Maka Dizdara. Gosti iz Japana će također posjetiti novi sarajevski co-working space hubuniporomet, kao mjesto poznato po susretu zdravih ideja i mnogobrojnim pogodnostima za učenike i studente, te pokretanje start-upova. U okviru posjete Vispaku iz Visokog gosti iz Japana saznat će kako je nastala Ginisova najveća džezva na svijetu. Učenici i profesori će također obići stare tvrđave iz srednjek vijeka u Zenici i Travniku. Predviđen je i obilazak Sarajevske vijećnice kao i susret i razgovor sa gradonačelnicom Benjaminom Karić – Londrc.    

S druge strane, kada u oktobru ove godine odu u Japan, učenici Treće gimnazije Sarajevo će imati priliku učestvovati na Festivalu kultura srednjih škola Tokya. Također, planirano je da posjete nekoliko japanskih kompanija koje se bave naprednom tehnologijom poput Axel Space. Plan je da svi oni prođu kratki kurs japanskog jezika i japanske kulture. 

"Bosna i Hercegovina je jedinstvo u različitosti, i njene vrijednosti su ono što fascinira sve one koji dođu, tako da jedva čekamo reakcije naših gostiju. Cilj je učiniti ovaj projekat potpuno održivim. To je četvrta faza projekta. Podršku ovom projektu su već dali neki predstavnici vlasti i bh. firme, i mi im se ovom prilikom zahvaljujemo", navodi se u saopćenju za medije Udruženja "Alumni Treće gimnazije Sarajevo".

Partneri i sponzori koji su podržali projekat: Općina Novo Sarajevo, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Telemach, AS Jelah (Vispak, Oaza),TAKO, Ministry of Programming, BHTelecom, TeamAgro, Forster Rohner SA, Bistro Zdravo i hubunipromet, AmCham BiH, Unicredit Bank dd, Institut za razvoj mladih KULT, NGO&BusinessAudit, Grad Sarajevo, FabLab BiH, Derubis Caravans, Hacienda Kolenda, Divan Karupović, Biss Tours, Vijeće roditelja Treće gimnazije Sarajevo, Privredna komora KS, Slatko&Slano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti