NAMJERA UPITNA

Poslodavci nemaju podršku sindikata zbog prijedloga da mogu, a ne moraju povećati platu

28.07.2023. 12:40 / Izvor: Akta.ba
plata

Savez samostalnih sindikata BiH i dalje ostaje pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih zakona u okviru kojeg će biti usvojen i Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM.

S obzirom da će se danas i sutra ime Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine ponovo zloupotrebljavati od strane Udruženja poslodavaca FBiH s ciljem dezavuisanja javnosti da imaju našu podršku za prijedlog o kratkoročnom “povećanju plata” u iznosu od 400 KM, obavještavamo javnost, a prije svega članove sindikata, sve radnike i radnice te zastupnike u Federalnom parlamentu da Savez samostalnih sindikata BiH i dalje ostaje pri zahtjevu da Federalni parlament što prije usvoji reformski set poreskih  zakona u okviru kojeg će biti usvojen i Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata.

"Ne podržavamo bilo kakva kratkoročna rješenja čija namjera je upitna", izričiti su.

Napominju da nikada neće pristati niti dati podršku ispunjavanju želje poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plate u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa.

"Javno pitamo čelne ljude Udruženja poslodavaca FBiH koji se sada naprasno bori za ostanak kvalifikovane radne snage u BiH da li su svojim radnicima od početka pandemije do danas povećali platu i osigurali im sigurna radna mjesta. Takođe ih pitamo zašto, ukoliko imaju iskrene namjere, ne traže da se svim radnicima poveća plata za 400 KM i zašto u njihovom prijedlogu stoji da poslodavci MOGU, a ne MORAJU povećati platu", navode iz SSS BiH.

Očekuju da će parlamentarci, kao i Vlada FBiH, pokazati svoju odgovornost i ispuniti obećanje o usvajanju Zakona o minimalnoj plati kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM, a poslodavce koji se “brinu” za ekonomski položaj radnika i radnica pozivaju da već sutra svojim zaposlenim daju veće plate i time s njima podijele bar djelić bogatog kolača koji im svojim radom obezbjeđuju upravo ti zaposleni.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti