MILOM ILI SILOM

Javni upit Sarajevogasu: Bečarević optužio Marjanovića da je zaposlio četiri radnika

28.07.2023. 12:54 / Izvor: Akta.ba
bečarević

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poslalo je javni upit Nezavisnom odboru preduzeća Sarajevogas.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo odnosno ministar Almir Bečarević poslalo je javni upit Nezavisnom odboru preduzeća Sarajevogas, ali i i javnu prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo. Prijava je u vezi s imenovanjem v. d. direktora u Sarajevogasu nakon što je direktor Edis Baković 25. jula podnio otstavku.

Kako ističu iz Ministarstva, oni nisu konsultovani o ovoj proceduri te nisu upoznati o ostavci i imenovanju.

"Tražim od Nadzornog odbora Sarajevogasa da objavi na osnovu kojh kriterija i od koga su dobili ime za imenovanje v. d. direktora. Sistematizacijom radnih mjesta propisano je da direktor preduzeća mora dobro poznavati domaće i međunarodno tržište prirodnog gasa i energenata, te poznavati trend razvoja energetskog sektora, tržišta energenata i tržišta prirodnog gasa", navodi ministar Bečarević u aktu te dodaje:

Pošto se radi o Nadzornom odboru koji je pod direktnom kontrolom kantonalnog zastupnika Damira Marjanovića, Bečarević moli NO da ga upoznaju da li je zastupnik Marjanović dostavio ime za v. d. direktora ili je to uradio neki drugi zastupnik u Skupštini KS.

Kao ministar Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kaže Bečarević, iznio je primjedbe na izvještaj o radu KJKP Sarajevogas i to je saopćio zastupniku Marjanoviću, ali isto tako je dobio primjedbe na rad direktora od zastupnika Marjanovića, uz opasku da će direktor ići "milom ili silom".

"Ostavku tumačim kao čin "mile", a ne "sile". Istovremeno, želim upoznati javnost i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da će ovo ministarstvo poništiti odobrenje za prijem četiri radnika u KJKP Sarajevogas, s obzirom na to da su odobrenja rezultat zahtjeva zastupnika Marjanovića, u kojem sam i ja kao resorni ministar imao ponudu da dodam koga želim za prijem radnika jer je preduzeće tražilo saglasnost za prijem osam radnika na neodređeno radno vrijeme", nastavlja ministar Bečarević.

Tvrdi kako su četiri radna mjesta izdiktirana od Marjanovića.

"A razlog zašto sam pustio na sjednicu Vlade ova četiri prijema, kao i razlog zašto sam odbio predložiti "svoje ljude", obrazložit ću Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom kada me pozovu", istakao je.

Imenovanje direktora i upravljačke strukture u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima, navodi, treba biti transparentan proces, putem kojeg će na ta mjesta biti imenovani ljudi čiji rad bi unaprijedio proces razvoja i poslovanje ovih preduzeća.

"A ne da budu proizvod političke trgovine i političke korupcije jer ova promjena koja se dešava u KJKP Sarajevogas nije odobrena od Vlade KS, niti od ovog ministarstva, a najavljena je putem medija kao trgovina u funkciji ulaska u vlast "neovisnih" zastupnika i gdje je očigledno trgovanje ovim mjestima i prije bilo kakve promjene većine", zaključuje Bečarević.

javni upit

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti