Međunarodna riječna luka

Revitalizacija Luke Brčko donosi brojne benefite za bh. privredu

29.07.2023. 09:07 / Izvor: Federalna.ba
Luka Brčko

Luka Brčko je 2006. godine odlukom Vijeća ministara BiH proglašena jedinom međunarodnom riječnom lukom u našoj zemlji.

Luka Brčko je 2006. godine odlukom Vijeća ministara BiH proglašena jedinom međunarodnom riječnom lukom u našoj zemlji. U toku je projekat njene revitalizacije, što bi trebalo donijeti brojne benefite za cjelokupnu bh. privredu i ekonomiju.

Uz dvije postojeće, nabavkom nove lučke dizalice, koja je trenutno u fazi montiranja, bit će povećan obim posla u JP Luka Brčko. Međutim, olujno nevrijeme prije nekoliko dana donijelo im je velike štete.

"Već 10-15 dana se borimo da to popravimo. Ove dizalice su jako stare, teško je doći do dijelova, nabavke dijelova, tako da smo u problemima, ali pokušavamo nadljudskim naporima, majstori za održavanje da se to popravi, dovede u red ponovo, u radnu funkciju", kaže Aleksandar Popržen, rukovodilac portalne dizalice JP Luka Brčko.

"Trenutno je montaža dijelova, prije 15-20 dana je počela. Sad olujno nevrijeme oštetilo nam je dio krana, pa će ponovo vjerovatno nove dijelove stavljati. Tok montaže je uredan", priča Mario Bosankić, poslovođa organizacione jedinice pretovar JP Luka Brčko.

Montaža nove dizalice trebala bi biti završena za mjesec dana. Luka Brčko u okviru projekta revitalizacije uskoro će dobiti i bolju povezanost sa bh. željeznicama, a krucijalni dio radova će biti obavljen do kraja ove sedmice.

"Ulaganjem u infrastrukturu i razvojem, povećanjem naših kapaciteta, bitno je naći i posao, uvezati se s nekim, lukama koje mogu poslati određene količine robe u Luku Brčko. Luka Konstanca je naš dugogodišnji partner i prijatelj, to je jedna ogromna luka koja je četvrta u Evropi, tako da imamo dobre odnose s njima. Pokušat ćemo to materijalizirati, da od toga imamo neke konkretne koristi", rekao je Perica Josić, direktor JP Luka Brčko.

Evropska banka za obnovu i razvoj kreditom od 10 miliona eura, od čega su 3 miliona eura grant-sredstva, finansira rekonstrukciju Luke Brčko. U jedinoj međunarodnoj riječnoj luci u BiH nadaju se da će završetkom ovog projekta koji se očekuje do kraja godine, povećati promet i istovar robe. No, da bi se povećao broj plovnih dana, treba očistiti korito rijeke Save.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti