Moguće izbjeći plaćanje

Uprkos sporazumu: Svi koji primaju račune od Facebooka i Googla u BiH dužni plaćati porez

31.07.2023. 12:18 / Izvor: Akta.ba
taksa

Prihode koje Facebook ili Google ostvare od pravnih lica iz FBiH, također su oporezivi porezom po odbitku, jer su to ino pravna lica koja ostavaruju prihode obavljanjem svoje usluge na teritoriji FBiH.

Porez po odbitku kompleksna je tema u našoj zemlji koju pravna lica pomno prate. Brojna papirologija i nemogućnost podnošenja elektronskih prijava sve dodatno otežava. Tako npr. ako vam je potrebna potvrda o rezidentnosti u Srbiji je možete sasvim jednostavno dobiti u elektronskoj formi dok u BiH obrazac OP 820, koji se koristi za oslobađanje plaćanja poreza po odbitku, mora potpisati korisnika prihoda, nikakva univerzalna potvrda ne dolazi u obzir. Opširnije o ovoj temi smo razgovarali sa Denisom Zukićem, izvršnim direktorom u društvu FEB d.d. U nastavku pročitajte intervju.

1. Porez po odbitku - kakav je to porez?

- Porez po odbitku definisan je Zakonom o porezu na dobit, te u suštini predstavlja porez kojim se oporezuju ino pravna lica za prihod ostvaren na teritoriji FBiH. Teoretski, porez po odbitku predstavlja ''pošten'' porez, jer ino pravno lice koje  nije registrovano u FBiH, obavezno je platiti porez ukoliko ostvari određeni prihod vršenjem svoje djelatnosti na toj teritoriji. 

2. Kako u praksi funkcioniše oporezivanje porezom po odbitku?

- Porez po odbitku je zamišljen na način da npr. ino pravno lice za izvršenu uslugu na teritoriji FBiH ispostavi fakturu pravnom licu u FBiH na iznos od 1.000 EUR. Prilikom plaćanja fakture, pravno lice iz FBiH će od iznosa 1.000 EUR obustaviti 10% (100 EUR), te ino pravnom licu isplatiti naknadu od 90% fakturisanog (900 EUR). Obustavljeni iznos od 100 EUR pravno lice iz FBiH uplaćuje u federalni ili kantonalni budžet kao javni prihod.

Međutim, ino pravna lica pretežno ne prihvataju umanjenja fakturisanog, tj. ukoliko su fakturisali 1.000 EUR, žele da im se i uplati taj fakturisani iznos. U tom slučaju, Zakon o porezu na dobit i njegov prateći Pravilnik, omogućili su obračun poreza po odbitku na vlastiti teret isplatioca (pravnog lica iz FBiH) uz primjenu preračunatih stopa. Praktično to izgleda ovako... ino pravno lice fakturiše iznos od 1.000 EUR pravnom licu u FBiH...fakturisani iznos će i 100% naplatiti, ali je u tom slučaju pravno lice iz FBiH obavezno u budžet FBiH ili kantona uplatiti porez po stopi od 11,11% (111,11 EUR). Na ovaj način je pravno lice iz FBiH uplatilo porez po odbitku na vlastiti teret, te ukupni trošak fakture više ne iznosi 1.000 EUR, već 1.111 EUR, što predstavlja dodatno porezno opterećenje.

3. Da li je moguće izbjeći plaćanje poreza po odbitku?

- Da, uz primjenu Međudržanih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Naime, Bosna i Hercegovina ima sa skoro 40 zemalja potpisan ugovor kojim se reguliše oporezivanje isplata između država i izbjegavanje dvostrukog oporezivanja. Praktično, ino lice fakturiše uslugu izvršenu na teritoriji FBiH u iznosu od 1.000 EUR...isplata po predmetnoj fakturi je uz primjenu međudržavnog ugovora oslobođena obračuna poreza tako da se ino licu ispalaćuje 100% fakturisanog iznosa bez obaveza plaćanja poreza po odbitku. Pravno lice iz FBiH koje je izvršilo isplatu 100% naknade i koje se oslobodilo plaćanja poreza po odbitku, obavezno je Poreznoj upravi prijaviti oslobađanje na obrascu OP-820. Na pomenutom obrascu postoji obaveza da se potpiše i ino pravno lice koje je primalac prihoda, te tim potpisom potvrđuje da je on stvarni i krajni korisnik isplaćene naknade.

denis

Denis Zukić

4. Kakvi su propisi na snazi kada je upitanju porez po odbitku na digitalne medije poput facebooka i googla?

- Prihode koje Facebook ili Google ostvare od pravnih lica iz FBiH, također su oporezivi porezom po odbitku, jer su to ino pravna lica koja ostavaruju prihode obavljanjem svoje usluge na teritoriji FBiH. Međutim, Facebook i Google svoje fakture ispostavljaju iz Republike Irske sa kojom BiH ima potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, te su njihove usluge uz primjenu međudržavnih ugovora oslobođene obračuna poreza po odbitku. 

5. Da li to znači da su plaćanja prema Facebook i Google oslobođena obračuna poreza po odbitku?

- Ukoliko posmatramo Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, onda jesu. Ukoliko posmatramo našu poreznu praksu i odgovore nadležnih institucija kao što su PUFBiH i Federalno ministarstvo finansija, onda nažalost sve isplate prema Facebook ili Google su oporezive porezom po odbitku. Razlog je u nemogućnosti ispunjenja uslova koji nameće obrazac za oslobađanje plaćanja poreza, tj. obrazac OP-820. Na predmetnom obrascu potrebno je da primalac prihoda (Facebook ili Google) stavi svoj potpis da je on krajnji korisnik prihoda. To je nemoguće, zamislite samo koliko na dnevnom nivou Facebook i Google izdaju faktura za svoje usluge, pa sad bi za te fakture trebali imati zaposlene koji će potpisivati određene porezne obrasce drugih poreznih sistema. Naravno da ukoliko pošaljete obrazac OP-820 na potpis Facebook-u ili Google-u da isti nećete dobiti nazad potpisan.

6. Da li postoje neke univerazalne izjave Facebook-a i Google-a da su oni krajni korisnici prihoda?

- Često na internetu možete pronaći univerzalne izjave međunarodnih korporacija kojima potvrđuju da su oni krajnji korisnici prihoda za sve fakture koje izdaju. Međutim, našim poreznim organima to nije dovoljno, već zahtijevaju potpis na obrascu OP-820. Lično sam mišljenja da to nije ok, jer Međudržavni ugovor je po snazi jači od bilo kojeg lokalnog propisa, te ukoliko je jasno navedeno da su određene isplate oslobođene obračuna poreza tako to treba i biti i porezne vlasti trebaju u tom slučaju izaći u susret obveznicima i olakšati prijavu oslobađanja plaćanja poreza. 

7. Kako to porezne vlasti mogu učiniti?

- Pa postoji tu nekoliko mogućnosti. Prva bi bila prihvatanje univerzalne izjave koju možete pronaći na internetu. Nadalje, moguće je sastaviti spisak ino pravnih lica prema kojima uz primjenu međudržavnih ugovora nema obaveze plaćanja poreza po odbitku i podnošenja ovjerenog obrasca OP-820. 

8. Da li firme poput Facebooka i Googla prihvataju da im se fakturisani iznosi umanje za 10% poreza po odbitku?

- Naravno da ne. Upravo iz tog razloga Facebook i fakturiše iz R. Irske, jer je poznato da sva plaćana prema toj državi su oslobođena obračuna poreza po odbitku. Njih u Facebook-u ne zanima to što lokalni propisi zahtijevaju potpisivanje nekih obrazaca za oslobađanje, oni jednostavno naplate 100% fakturisano iznosa. U tom slučaju, pravna lica iz FBiH obavezna su platiti dodatnih 11,11% poreza na vlastiti teret. Pored toga što porezni obveznik iz FBiH ima dodatno porezno opterećenje od 11,11%, takav trošak nažalost nije ni porezno priznat.

Dakle, dosta dodatnog poreznog opterećenja nastaje radi nekih formalnih stvari koji se odnose na obrazac OP-820. Jasno je da ovdje ima osnova da se reaguje, da li od strane Udruženja poslodavaca ili neke druge zainteresovane strane, jer opet naglašavam da je prema Međunarodnom ugovoru isplata Facebook-u i Google-u oslobođena obračuna poreza, a da je lokalni propis kočnica u primjeni Međudržavnog ugovora.

Razgovarala: Elvedina Obuća

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti