Humanitarna organizacija

Garibija: Dječija sela ne bi mogla raditi bez SOS kumova i kuma

04.08.2023. 08:02 / Izvor: Federalna.ba
Malik Garibija

SOS Dječija sela u našoj zemlji su humanitarna organizacija koja brine o djeci i mladima bez roditeljskog staranja te im osigurava odrastanje u porodičnom okruženju.

SOS Dječija sela u našoj zemlji su humanitarna organizacija koja brine o djeci i mladima bez roditeljskog staranja te im osigurava odrastanje u porodičnom okruženju, zajedno sa SOS roditeljima i ostalim članovima porodica. SOS roditelji i cijeli stručni tim profesionalaca brine o djeci i mladima i kada napune 18 godina, sve do njihovog potpunog osamostaljenja, a biološka braća i sestre uvijek odrastaju u istoj porodici.

O tome šta djelatnici SOS Dječijih sela čine za svoje mališane i mlade – za Dnevnik 3 je govorio Malik Garibija, nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH.

Garbija je govorio i o finansiranju ove ogranizacije. Stabilni smo, kaže - lakše je, istina, bilo tokom i nakon rata, postojala je jedna senzibilnost prema BiH, koja polako kopni.

„Mi smo danas stabilna država, mi smo država koja je kandidat za EU i to svi vide – to je proces koji je očekivan“, istakao je Garibija.

SOS Dječija sela, pojasnio je, Garibija, finansiraju se raznoliko: „Jedan dio smještaja pokriva država – oko 20 posto troška. Prošle sedmice smo potpisali ugovor sa Kantonom Sarajevo, koji će finansirati 50 posto te cijene“.

Garibija je naglasio da, ipak, ne bi mogli raditi bez donatora: „Tu zahvaljujemo jednoj vojsci ljudi koji  se prijavljuju kao SOS kumovi i SOS kume“. Prijavom na internetskoj stranici Dječiji sela, pojasnio je, moguće je odrediti iznos koji će se svakog mjeseca skidati s računa – 10, 15, 20... maraka.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti